Pomerajte granice izvodljivog

Svaki uspešan korak predstavlja dodatni podstrek vašem samopouzdanju. Postavljajte stalno sebi nove ciljeve.

Očekivanja koja imamo sami od sebe često zahtevaju promene. Mnogi ljudi žele promene, ali bi želeli da imaju više samopouzdanja - očekuju da više veruju u sebe. Bolno je kada čovek stalno sumnja u svoje sposobnosti i ne oslanja se na sebe.

Ako želite da zadobijete više samopouzdanja, odnosno da se više uzdate u sebe, možda jednostavno morate da počnete da se ponašate onako kako biste mogli da verujete sebi, a jedan od načina jeste i da budete što uspešniji u onome što radite.

Uzmimo za primer da želite da idete na planinarenje koje nije baš sasvim bezopasno i imate opciju da birate između dva vodiča: jedan je iskusan, smiren i ćutljiv četrdesetopetogodišnjak koji ceo svoj život vodi ljude po tim brdima. Drugi vodič ima 22 godine, visok je, plav, lep, kul, pun priče.

Koga biste izabrali? Kome biste u ovoj situaciji više verovali?

Ne znam kako biste se vi odlučili, ali ja bih svakako uzela ovog starijeg, jer bih imala više poverenja da će me on bezbedno vratiti sa planinarenja.

Mi verujemo ljudima kada ih smatramo kompetentnim, sposobnim i uspešnim u svojoj struci. To isto važi i za nas same. Ako sebe smatramo sposobnim, onda se to pokazuje u našem samopouzdanju.

Osećaj uspešnosti može ciljano da se pojača tako što sebi postavljamo manje izvodljive ciljeve, na kojima radimo dok ih ne ispunimo, a onda se potapšemo po ramenu kada smo ih ostvarili. Kada nam jednom nešto ne pođe za rukom, onda moramo ponovo da se dignemo i ovoga puta uradimo nešto drugačije. Vremenom možemo da povećavamo svoje ciljeve i korak po korak pomeramo granicu izvodljivog.

Pri tome je uvek lepo biti svestan svog uspeha. Dobro je voditi svoj dnevnik uspeha, gde svakodnevno možete da pišete protokol o svojim današnjim uspesima. Time će vaša kompetentnost da raste, postaćete sposobniji, uspešniji i sve više stvari će vam polaziti za rukom.

I tako raste naše samopouzdanje.

 

Slavica Squire, NLP Master Trainer & Master Coach

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.