Kako se lakše nositi sa teškim kolegama: ne gubite ljubav i volju za poslom zbog drugih

Kako da komunicirate sa teškim kolegama - smernice za bolje odnose na poslu!

Svako od nas ima barem jedno iskustvo kada mu je posao otežavao, a možda i ogadio, "težak" saradnik: arogantan, negativno nastrojen, nefleksibilnog razmišljanja, sklon spletkama i podmetanjima… Budući da su naročito retki poslovi u kojima se ne dolazi u dodir sa drugim ljudima, a kolege uglavnom ne možemo birati, moramo naučiti nositi se s teškim osobama kako nam situacija na poslu ne bi postala nepodnošljiva i stalan izvor stresa i teskobe.

Uostalom, zašto bismo dopustili da zbog nekoga sa grčem u želucu počnemo dolaziti na posao koji inače volimo i na kojem provodimo najveći deo svog vremena. Takođe, težak saradnik jedna je od stvari koje najviše umanjuju produktivnost, ističe internetski poduzetnik Dennis Heikkinen, te daje nekoliko predloga za njegovo neutralizovanje.

3 stvari koje uradim svakog jutra, a povećavaju šansu za uspeh i produktivnost: čudesan jutarnji ritual Tonija Robinsa3 stvari koje uradim svakog jutra, a povećavaju šansu za uspeh i produktivnost: čudesan jutarnji ritual Tonija Robinsa3 stvari kojhe Toni Robins, jedan od najuspešnijih life coach - eva, radi svakog jutra!

Slušajte i ni pod koju cenu ne reagujte – možda problem uopšte nema veze sa vama, zato najpre morate poslušati šta ta osoba pokušava reći. Međutim, ako to nije slučaj, izbegavajte bilo kakvu reakciju jer upravo nju želi izazvati. Nemojte smetnuti sa uma da se ta osoba možda iskaljuje na vama zbog vlastitog stresa, dosade ili bilo kojeg drugog posebnog razloga – koji nema veze sa vama iako ste se našli na meti. Takvi ljudi obično imaju naviku loše se ponašati prema svima oko sebe. Ipak, morate biti spremni za slučaj da je kolega baš vas uzeo na zub.

Ostanite mirni i sabrani – razbesnite li se, stvari će samo eskalirati. Zato morate ostati mirni, što će vam pomoći i da razmišljate racionalno i u svakom trenutku budete svesni situacije na poslu. Morate znati da je zahvaljujući dugogodišnjoj "praksi" ta osoba već veteran u takvim "igricama" i da ste u poređenju sa njom čisti amater.

Pažljivo birajte reči – u razgovoru upotrebljavajte pristojne neutralne fraze, za koje se ta osoba neće moći uhvatiti i postaviti "na stražnje". Dobar su izbor neutralni izrazi poput "biste li, molim vas…" ili "čini se da smo u pat-poziciji" itd.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.