5 načina da poboljšamo kvalitet života: evo koja životna filozofija pomaže da živimo bolje

Filozofija i filozofsko savetovanje nam nude moguĆnost da izaberemo sistem koji je za nas podržavajući i koji će nam pomoći u razvijanju daljih strategija za život.

Svi mi imamo neku životnu filozofiju, mada često ne umemo jasno da je artikulišemo, jer nam je teško da definišemo svoje ideje vodilje. U tim slučajevima, pomoć filozofskog savetnika je dragocena, jer nam omogućava da svoje implicitne ideje izrazimo eksplicitno. Kada to učinimo, možemo jasno sagledati svoju životnu filozofiju i modifikovati je ukoliko je potrebno. „Možete se postarati da vaša filozofija radi za, a ne protiv vas”, objašnjava dr Lu Marinof.

Postoje i alati koji će nam pomoći da istražimo svoj život. Okupljeni u metodi koja se zove MEANS, oni nam pomažu da izgradimo svoju filozofsku kuću. MEANS predstavlja akronim od Moments of truth (trenuci istine), Expectations (očekivanja), Attachments (vezivanja), Negative emotions (negativne emocije) i Sagacious choices (mudri izbori).

Kako pronaći svoj unutrašnji mir: 5 saveta za prevazilaženje brige o istim problemimaKako pronaći svoj unutrašnji mir: 5 saveta za prevazilaženje brige o istim problemimaAko imate realan problem, uvek je dobro da svoju energiju investirajte u traganje za rešenjima.

Trenuci istine

Razmislimo za trenutak o svom životu. Kada je sve dobro i kada nas život mazi, tada sebi ne postavljamo teška pitanja. Ne razmišljamo o čvrstini našeg karaktera ili održivosti uverenja. No, kada se dogodi neka nesreća i kada oluja razruši ono što smo gradili, tada sve što smo mi bude na testu. To je trenutak istine. Kako ćemo se u tim trenucima pokazati, koja je naša filozofska oprema u tim trenucima? Trenuci istine su najvažniji graditelji našeg karaktera, tada biramo kako ćemo oblikovati sebe i svoju budućnost. Autor knjige „Terapija za uračunljive” predlaže da napravimo spisak svojih dosadašnjih trenutaka istine. Trebalo bi da zapišemo svoju priču, obrazložimo je i odgovorimo na pitanje koje su nas ideje vodile kroz trenutak istine. Te ideje koje su nas provele kroz oluju su projekat naše filozofske kuće.

Bezuslovni mir, radost, ljubav: kako da se oslobodimo tereta emocijaBezuslovni mir, radost, ljubav: kako da se oslobodimo tereta emocijaEmocije imaju jednu osnovnu i najbitniju osobinu - moraju se osetiti i proživeti...

Očekivanja

„Svako očekivanje pravi predispoziciju za doživljaj nemira. Rešite se očekivanja i oslobodićete se i nemira.” Ovako dr Marinof govori o očekivanjima i napominje da nam nemanje očekivanja dozvoljava da najbolje iskoristimo svaku situaciju, a ne samo onu koja se podudara sa našim proizvoljno projektovanim ishodom. Vežba koju dr Marinof predlaže jeste da napravimo kratak spisak svojih neispunjenih očekivanja i pored svakog opišemo nemir koji je to u nama izazvalo. Zatim treba da napravimo spisak svojih sadašnjih očekivanja i pored svakog opišemo nemire za koje se pripremamo. Kada se oslobodimo očekivanja, bićemo slobodniji da na bolji način reagujemo, bez obzira na ishod. Neočekivanje oslobađa i raščišćava našu filozofsku kuću.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.