10 malih pravila za vaspitavanje dece koje treba da pročita svaki roditelj: evo kako da vaši mališani postanu srećni i dobri ljudi

10 pravila za vaspitavanje dece koja će porasti u srećne i ljubazne ljude!

Deca su životna radost. Imaju tu moć da ispune život dubokim smislom, pruže sreću i izmame osmeh, piše Lovesensa.

Ali vaspitanje i odgajanje dece je vrlo ozbiljan i odgovoran žiotni poziv. To je mnogo važnije od uspeha u poslu. Zašto? Neuspeh u poslu se može ispraviti i utiče samo na naš život, a od vaspitanja deteta zavisi budućnost još jednog novog života i čovečanstva u celosti.

Svako od nas može biti zamenjen u firmi, fabrici, kompaniji, ali ulogu roditelja nemoguće je zemeniti. Roditelji oblikuju buduću ličnost deteta i na njima je da usmere dete ka razvoju i kreiraju osobu koja će biti srećna i moći će da usreći druge ljude.

Duško Radović o deci i roditeljima: Samo deca koja ne slušaju mogu postati bolja od svojih roditeljaDuško Radović o deci i roditeljima: Samo deca koja ne slušaju mogu postati bolja od svojih roditeljaAko rešite sve probleme svoje dece, ona neće imati drugih problema sem vas.

Roditeljstvo je najteži, najvažniji, ali i najlepši posao na planeti Zemlji. Dobijate priliku da promenite svet tako što ćete edukovati one koji će ga sutra učiniti još boljim.

Ne postoji tajni recept za savršeno vaspitanje dece. Svi smo ljudi sa svojim vrlinama, manama, emocijama, promenama raspoloženja, a i svako dete je različito. Zato ne može postojati jedinstven pristup vaspitavanju i roditeljstvu koji će doneti uspeh. Međutim, postoji niz pravila kojih treba da se pridržava svaki roditelj prilikom vaspitavanja i koja će pozitivno uticati na svako dete.

Pokušajte barem neko vreme da se pridržavate ovih pravila i bićete prijatno iznenađeni rezultatima.

10 pravila za vaspitavanje dece koja će porasti srećne i ljubazne ljude:

1. Uvek se izvinite detetu ako ste nešto skrivili.

2. Nikada ne mislite da ste pametniji od deteta iz prostog razloga što ste stariji.

3. Ne zaboravite da se zahvalite svojoj deci svaki put kada oni učine nešto dobro za vas ili druge ljude.

4. Uvek priznajte svoje greške i činite to otvoreno i pošteno.

5. Slušajte svoju decu veoma pažljivo, bez obzira koliko ste umorni nakon radnog dana. Nikada ih ne zanemarujte ili odbijajte.

6. Obavezno postavite razumna ograničenja za prihvatljivo ponašanje.

7. Budite primer svojoj deci za apsolutno sve.

8. Naučite ih strpljenju, ljubaznosti i ljubavi.

9. Objasnite deci da sve akcije i postupci imaju posledice, dobre ili loše.

Naučnici upozoravaju roditelje: kakve promene imaju deca koja koriste mobilni telefonNaučnici upozoravaju roditelje: kakve promene imaju deca koja koriste mobilni telefonNaučnici otkrivaju kako korišćenje mobilnog telefona utiče na mentalni razvoj deteta...

10. Uživajte u roditeljstvu i negovanju dece. Svakog dana i svakog minute. Ne zaboravite: detinjstvo teče vrlo brzo, a naš zadatak je da malene "ptiće" oslobodimo u slobodnom i nezavisnom letu. Oni su samo gosti u našem životu. Najbitniji. Najdraži i najvredniji. I na nama je samo da ih usmerimo kako da pravilno lete iz rodnog gnezda.

Ovaj spisak je samo podsetnik na to koji odgovoran i važan posao radimo kada odgajamo decu. Ukoliko nešto učinite drugačije, to ne znači da ste loš roditelj. Nadamo se da će vam ova lista doneti samo pozitivne i dobre stvari u vašem odnosu sa decom.

Podelite ovaj mali spisak pravila sa drugim roditeljima.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.