Zlakusa okrenuta budućnosti

Mnogo je razloga da posetite selo Zlakusu - Potpećka pećina, čuvena grnčarija koja se pravi po vekovima staroj tehnologiji, vrcave, bistre vode Rzava, Petnice i Đetinje, Terzića avlija...

Selo Zlakuse je idealan "bazni kamp" odakle možete kretati u tumaranje okolinom. Kod dobrodušnih domaćina naći ćete vrlo solidan smeštaj i dobiti potrebne informacije, a uz to, ako ne vodite bitku sa dijetom - i tradicionalnu užičku rakiju, proju, sir, kajmak, pršutu, pogaču, pečurke, slatko od šumskog voća.

Nema po Srbiji previše krajeva koji čuvaju prošlost ali su okrenuti budućnosti. Zlakusani ne mogu sebi u zaslugu upisati impozantnu i još nedovoljno istraženu Potpećku pećinu a ni pitome livade i šume prenaseljene lekovitim biljem, divljim jagodama i pečurkama ali gostoljubivost i vredne ruke je ono zbog čega o ovom kraju pišemo i od srca ga preporučujemo. Za razliku od izvikanih turističkih destinacija, ovde imate utisak da život teče nekako neusiljeno, a ipak dobro organizovano. Ceo kraj osvaja onim čega je sve manje a sve nam je potrebnije - prirodnošću.

Stare seoske kuće pretvorene u restorane sa sačuvanim ognjištima, opuštena atmosfera u dvorištima punim čuvene zlakuske grnčarije dok dozivate domaćine da vam ponude svoje proizvode (a nikada ne osećate agresivnu nameru da vam što više prodaju), zaista sveže pastrmke tek izvađene iz ribnjaka na okolnim potocima, besprekorno uređeni malinjaci gde su nas jesenas zvali da uđemo i pojedemo koliko možemo, osećanje spokoja, ljupkosti, marljivosti i poštovanja tradicije koje svako ponese iz Terzića avlije (bez onog gorkog ukusa na nepcu kada dobijete račun)... Vrata kuća svuda otvorena, bašte prepune cveća, pašnjaci pokošeni, nigde gužve i galame. Osećate se bezbedno i ušuškano, kao da ste se vratili kući.

Potpećka pećina u stvari i nema ime! Nazvana je po selu Potpeć dok je selo dobilo ime po pećini (selo pod pećinom). Iz daleka podseća na ogromnu potkovicu urezanu u kamenu liticu. Izbliza uviđate da je zapravo reč o dve pećine. Donja je nepristupačna, jer su njeni hodnici poplavljeni vodom ponornice Petnice. U prošlosti ova rečica korišćena je za pokretanje kamena vodenica i valjaonice, a danas se voda Petnice koristi za brojne ribnjake pastrmke. Restoran nedaleko od ulaza u pećinu sačuvao je izvornu lepotu ovdašnjeg građevinarstva i pravo je mesto za predah i opuštanje.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.