Zašto budistički monasi nose odore narandžaste boje: ova nijansa ima mnogo dublje značenje nego što mislite

Zašto budistički monasi nose baš boju šafrana...

Budistički monasi prepoznatljivi su po svojim narandžastim odorama, ali malo ko zna zašto je baš ova boja izabrana kao njihovo obeležje, piše Lovesensa.

Na ulicama Taljanda, Butana, Kine i Indije možete videti budističke monahe u svojoj narandžastoj odori, a ova boja ima dublje značenje nego što mislite.

Boja šafrana na odorama budističkih monaha simbolizuje izlazak Sunca, odnosno sunčevu svetlost koja uvek nadvlada tamu. Veruje se da ova boja može da pobedi strah i da podiže svest.

Tajlandski budizam: kako da pomognemo sebiTajlandski budizam: kako da pomognemo sebiVažno je praktikovati stalnu sabranosti na ono što se događa u telu i umu u sadašnjem trenutku, pri čemu učimo kako da sve to…

Ova nijansa ukazuje na pojačanu svest koju prakikuju budistički sveštenici. Oni slede ideju Veda i koriste lotos kako bi izrazili svoju ključnu poruku - da čovek može iz blatnih dubina da se uzdigne i cveta poput najlepšeg cveta koji je savladao sve prepreke da bi se razvio.

Njihove ideje, skromnost, pa čak i način oblačenja nagoveštavaju transformacoiju svesti i prelazak iz sveta tame u svet blistave svetlosti.

7 budističkih poruka koje mogu da promene život: evo kako da pronađete sreću i blagostanje7 budističkih poruka koje mogu da promene život: evo kako da pronađete sreću i blagostanjeBudističke poruke za smanjenje stresa, podsećanje na prave vrednosti i vođenje kvalitetnijeg života!

Naučnici ističu da i naši neuroni emituju i reflektuju svetlost u bukvalnom smislu. Svetlost predstavlja beskonačnu mudrost svesti čiji smo svi deo. Ogrtači monaha samo su podsetnik da nastavimo sa posmatranjem sve sa vedrije strane, čak i u najmračnijim danima.

Svako od nas treba da se trudi da dosegne svetlost, u svakom smislu, kako bi smo mogli da živimo čisti i potpun život ispunjen prijatnim osećanjima.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.