Vreme za knjigu

Sve češće ponavljamo kako nemamo vremena za čitanje, a toliko nam nedostaje knjiga. Evo kako da "ukradete" delić svog vremena od drugih poslova.

Zamislite sliku: bašta, bokal limunade na stolu i vi u pletenoj stolici sa knjigom na krilu, a posle nekog vremena u nekom potpuno drugačijem svetu. Zašto ne biste danas učinili ovu sliku stvarnom? Uzmite knjigu i dopustite da vas obuzmu njene priče i likovi. Odvojite se od buke i slova na ekranu i osetite u tišini šuškanje papira pod prstima.

Pronađite knjige o fascinantnim likovima, ljudima koji vas inspirišu, novim svetovima koje želite da posetite. Ne osećajte se obaveznim da čitate klasike ako vas ne zanimaju - cilj je da zavolite čitanje i uvrstite ga kao dragu naviku koju ćete iščekivati svakog dana, a ne kao stavku koju ćete sa olakšanjem precrtati.

Nađite vremena. Počnite malim korakom - 10 minuta čitanja dnevno. Nađite tiho i mirno mesto gde vam niko i ništa neće smetati. Zatim polako produžavajte vreme. Uskoro ćete naučiti da planirate svoj dan tako da ostavite vremena za knjigu.

Razgovarajte sa prijateljima i otkrivajte zajedno nove naslove. Iako je čitanje zasnovano na ličnom zadovoljstvu, to je istovremeno i društvena aktivnost, počevši od pisca koji deli priču sa vama, preko svih čitalaca koji se kroz tu priču povezuju.

Ne dajte da vas pokolebaju smetnje modernog sveta, pobegnite na neko vreme i prepustite se pustolovinama na papiru. Nećete se pokajati.

 

D. M.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.