Vodopadi Srbije

Dragan Stojadinović je bez sponzora i medijske podrške, obišao, slikao i detaljno opisao svih 76 srpskih vodopada.

Kada bi vas neko pitao koliko vodopada ima u Srbiji, da li biste umeli da nabrojite više od pet? Deset? Čak i dugogodišnji planinari ostaju zatečeni kad čuju da je jedan entuzijasta, bez sponzora i medijske podrške, obišao, slikao i detaljno opisao svih 76 srpskih vodopada. Time spisak nije dovršen, jer se u skoro neistraženoj divljini Stare planine na srpsko-bugarskoj granici verovatno krije još nekoliko njih, što ne bi bilo neobično ako znamo da je donedavno zvanično najviši vodopad Srbije - Jelovarnik na Kopaoniku, otkriven tek pre 13 godina.

„Pre osam godina prolazio sam Južnim Kučajem i prijatelj mi preporučio da vidim vodopad Prskalo nedaleko od manastira Ravanica", priča Dragan Stojadinović iz Kragujevca. „Kada sam ga ugledao, ostao sam začaran. Izgledao je sasvim kao da ga je napravio čovek, a ne mašta i čarolija vode i krečnjaka. Sa jedne vodoravne litice ispružene poput prsta, voda se kao sitno biserje sliva u jezerce u podnožju. Prskalo se uliva u rečicu Nekudovo, a ona ponire na kilometar niže i mesto ponora se zove Uviralo.

Tada se rodila moja zanesenost vodopadima Srbije. Iznenadio sam se kad sam doznao da nemamo baš nikakvu literaturu, pa čak ni brošuru koja bi mi pružila više informacija o njima. Razmišljao sam kako malo znamo o bogatstvu prirode kojom smo okruženi i postepeno se rađala odluka da ih sve vidim i pokažem ljudima." Svako veliko putovanje počinje jednim korakom. Dok uživamo razgledajući sajt vodopadisrbije.com, teško da možemo pretpostaviti koliko je vremena, energije i novca uloženo da bi se tokom tri poslednje godine u sopstvenoj režiji pronašle, obišle, opisale i snimile sve ove vodene lepotice.

„Prvo sam kupio džip Landrover jer bi bez njega bilo vrlo teško prići mnogim vodopadima. Zatim sam se snalazio kako bih nabavio topografske karte raznih terena. Neophodne alatke su GPS i čizme sa đonom od specijalne gume koja se ne kliza na mokroj steni i mahovini. Prilagodio sam džip za spavanje tako da zadnja sedišta mogu da odšrafim, prebacim ih na prednja i pozadi imam dovoljno prostora da dvoje komforno spavaju u vrećama. To je moja kuća putujuća. Putovao sam uglavnom ili sam ili sa ženom, a nekoliko puta sa bratom. Podršku sam dobio od Zorana Obradovića i Dejana Miloševića iz planinarsko-ekološkog društva Gora iz Kragujevca, čiji sam član. Išli su sa mnom na neka putešestvija i pomagali mi oko GPS-a i kartografije pošto društvo ima dosta karata a neke terene su već poznavali. Internet mi je pomagao, ali oblasti kao što je Stara planina toliko su neistražene da ništa ne bih postigao bez pomoći lokalnog stanovništva.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.