Umetnost bez odlaganja

Izložbeni, debatni i edukativni program u polju savremene skulpture.

Nastao kao rezultat istraživanja mlade umetničke scene u Beogradu, izložbeni projekat "Bez odlaganja" u okviru izložbeno-debatnog i edukativnog programa, koji se odvija u Evropskom centru za kulturu i debatu "Grad", za cilj ima da predstavi, afirmiše, analizira, teorijski promatra i umreži mlade umetnike koji deluju u domenu savremene skulpture.

Centralni događaj višednevnog programa predstavlja grupna izložba u Velikoj galeriji i javnom prostoru oko KC "Grad" u okviru koje će osam mladih autora - Lidija Delić, Davor Dukić, Ivana Ivković, Nemanja Lađić, Marko Marković, Branko Milanović, Marko Stanković i Saša Tkačenko - prezentovati svoje radove u proširenom mediju skulpture koji su izvedeni posebno za ovu priliku. Izložba će biti otvorena 8. maja 2012. godine u 20h, a više informacija o programu možete naći na adresi www.cargocollective.com.

Rad umetnika na izložbi povezuje promišljen, aktuelan i kritički odnos prema umetničkoj praksi, kao i lokalna sredina u kojoj deluju neretko nailazeći na probleme tokom svog profesionalnog razvoja. Razlog za ograničavanje na medij skulpture leži tome što je u njenom polju umetnička produkcija mladih autora najmanje zastupljena, kako zbog finansijskih i prostornih ograničenja, tako i zbog nemogućnosti da se nakon završetka studija kroz izložbenu delatnost afirmišu i predstave stručnoj i široj umetničkoj javnosti, što su ujedno najveći problemi sa kojima se mladi umetnici susreću u lokalnoj sredini.

Koristeći novoproducirane radove kao argument, na izložbi će u okviru raznovrsnog programa biti mapiran, diskutovan i problematizovan aktuelan marginalozovan položaj mladih vizuelnih umetnika u lokalnom kontekstu.

U intenzivnom edukacijskom programu koji je najvećim delom orijentisan na mlađu publiku tokom trajanja izložbe biće ponuđena stručna vođenja sa umetnicima i autorima izložbe. Istoričar umetnosti Vladimir Bjeličić u saradnju sa umetnicima sa izložbe održaće tri radionice za srednjoškolce u kojima će kroz interakciju i komunikaciju polaznici biti upoznati sa razvojem i značenjima savremene skulpture u teorijskom, praktičnom i kreativnom smislu, a sa ciljem da se mladim ljudima približi i demistifikuje savremena umetnost.

Autorke projekta su Ana Bogdanović i Jelena Vojvodić. Autor edukativnog programa je Vladimir Bjeličić.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.