Tajna i magija hleba

Brašno, voda, so i vreme. Svaki put kad se pravi hleb desi se malo čudo. Izložba fotografija i hleba Dušana Todorovića u Kulturnom centru Grad od 25. decembra 2012. godine.

Hleb ima dugačku i važnu ulogu u istoriji čoveka. Oko 8 000 godina star proizvod, hleb postaje i ostaje ključni deo naše civilizacije koji je u svojim različitim manifestacijama, prisutan u svim periodima ljudskog života, od rođenja do smrti. Dušanove fotografije dobijaju novu dimenziju kombinovanjem sa drugim aspektima izložbe, odnosno stavljanjem i stvaraoca-pekara u prvi plan. Time se pokreću i čula ukusa, čija je aktivacija u galerijskom prostoru retko povezana za samim izložbenim predmetima, a učesnici se pozivaju da kroz istu prizmu posmatraju dva naizgled različita zanimanja/umetnička angažmana. (Katlin Beba Brasić)

Fotografska izložba Dušana Todorovića koja je između ostalog, inspirisana kulturološkim značajem nestalnog kulinarskog objekta, hleba - biće otvorena u Kulturnom centru Grad 25. decembra 2012. godine.

Povodom ove izložbe Dušan je rekao: "U poslednjih godinu dana, razvio sam interesovanje za hleb: za njegov kulturološki značaj, socijalnu simboliku, za njegovu istorijski i savremeni značaj. Interesovanje koje je prevashodno gastronomsko, sve više je zainteresovalo i fotografa (tj. mene).Tajna hleba leži u njegovoj gastronomskoj, spiritualnoj i kulturološkoj jedinstvenosti, a potreba za konstantnom promenom identiteta, navela me je da u njemu nađem drugačiji način kreativnog izražavanja, koji se može naći - kako u fotografijama, tako i u samom hlebu."

Dušan Todorović (1962) je fotograf i kamerman koji živi i radi u Londonu. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu je završio kameru. Njegov fotografski rad istražuje teme karakteristične za savremeno društvo kao što su otuđenost pojedinca od zajednice, samoća i neprilagođenost.

Izložba će biti otvorena do 31. decembra 2012. godine.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.