Svaka žena u životu ima 4 važne uloge: saznajte u kojoj ste trenutno i šta vam ona donosi

Život žene je kao slagalica – sastoji se od mnogo sitnih delova, a svaki je podjednako važan i potreban.

Četiri uloge žene

Život žene je kao slagalica – sastoji se od mnogo sitnih delova, a svaki je podjednako važan i potreban. Često balansiramo između sebe i drugih, posla i porodice, između 'hoću' i 'trebalo bi', između planiranja budućnosti i potrebe da budemo prisutne u sadašnjem trenutku

Ko smo kada nismo ničije?

Koliko smo dobre majke, supruge, jesmo li smo tu za svoje roditelje, jesmo li se dovoljno istakle na poslu? Kao žene, dajemo energiju za rast i razvoj svemu, počevši od dece i odnosa u porodici do projekata i firmi u kojoj radimo.

Društvo ženu i njene sposobnosti ocenjuje prema društvenim ulogama koje ona nosi kroz život. Kako rastemo, i same počinjemo vrednovati sebe kroz prizmu svake od tih uloga. Pitanje je kako u mnoštvu uloga i identiteta koje svaka od nas nosi ipak ne izgubiti sebe!

Ove osobine ima samo žena vođa: 11 znakova da ste postali neverovatno snažna ženaOve osobine ima samo žena vođa: 11 znakova da ste postali neverovatno snažna žena"Jaka žena je ona koja oseća duboko i voli žestoko. Njene suze teku jednako obilno kao i njen smeh. Jaka žena je nežna i moćna.…

Radeći sa ženama, osvestila sam da nam je svaka od životnih uloga data sa razlogom koji je neuporedivo ozbiljniji od mišljenja užeg ili šireg okruženja. Ako dopustimo sebi da se ne brinemo o tome kako nas ocenjuju drugi i kada pomerimo fokus sa drugih na sebe, shvatićemo da nam je svaka uloga dana kako bismo kroz nju bolje upoznale sebe, ojačale i dostigle svoj maksimalni potencijal.

Postoje četiri ključne uloge koje nas kroz život definišu i svaka od njih je tu da bi nas nečemu naučila i služila nam kao oslonac i stup naše unutrašnje stabilnosti.

Ćerka

Uloga ćerke jedina je uloga koju ne biramo, a koliko može biti blagoslov, toliko je i otežavajući faktor sa kojim se celog života moramo nositi. Nekada davno, odgovor na pitanje: „Čija si ti?“ mogao je ozbiljno definisati naš životni put, a i u današnjem svetu to nas pitanje uveliko određuje.

Ako smo imale sreću, iz te uloge kroz život nosimo osećaj ljubavi i zaštićenosti, ali ako nismo imale sreću, možemo celog života svoje odluke bazirati na negativnim uverenjima i strahovima.

Iz detinjstva najčešće nosimo sliku o sebi u koju smo poverovale. Naše viđenje sebe odnosi se na to kakve smo, šta možemo, za šta smo sposobne i koliko zaslužujemo.

Kakva god bila naša prošlost, važno je znati da za svaku od nas dođe trenutak kad postajemo svesne kako smo kreatorke svojih sudbina i samo mi biramo u šta ćemo da verujemo, koji deo sebe i svog detinjstva želimo prihvatiti i u sebi čuvati, a koji ostaviti kao višak prtljaga jer nije vredan da ga sa sobom nosimo.

Životna partnerka

U partnerske odnose ulazimo iz uloge ćerke i s tom ulogom u partnerski odnos najčešće unosimo sva svoja očekivanja, strahove i uvjerenja koja smo tijekom odrastanja usvojili.

Međutim, ako bolje razmislimo, to nije pošteno, jer na taj način od samog početka tom odnosu oduzimamo šansu da se gradi i razvija na svoj jedinstveni način. Ključno je da kroz ovu ulogu učimo kako zajedno rasti i stajati iza svojih vrijednosti i stavova. Važno je i integrirati naše zajedničke vrijednosti, na novoj razini koja će biti jednako važna za oba partnera.

U partnerskom odnosu trebali bismo naučiti postavljati zdrave granice i poštovati tuđe. Uloga partnerke u odnosu uči nas i tome da postoji više jezika ljubavi te kako ponekad treba svladati novi jezik jer se za neke od nas ljubav manifestuje kroz reči i dodir, a za druge kroz konkretna dela i pomoć.

Za ženu je najvažnije kroz ovu ulogu naučiti sagledavati istinu iz više perspektiva te sebe razmatrati iz nekog drugog ugla.

Majka

Ovo je uloga kroz koju žene najbolje upoznaju sebe i važno je napomenuti da ona ne mora nužno značiti samo biološko majčinstvo. Ova nas uloga stavlja u poziciju da gledamo u oči svojim strahovima i pomeramo granice svojih mogućnosti i izdržljivosti. Saznajemo koliko možemo biti jake i ranjive u isto vreme, rasplakati se zbog sitnice i preživjeti nemoguće. Uz majčinstvo, prateći rast i razvoj dece, učimo umijeće transformacije i rasta.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.