"Suzno jezerce"

Izložba slika Elizabete Matorkić Bisenić biće otvorena 26. novembra 2012. godine u Kulturnom centru Novog Sada.

Suzno jezerce je termin preuzet iz anatomije oka. Predstavlja deo neprekinute suzne putanje. To je mesto iz koga se ponekad otkidaju suze i nalazi (vidi se) se u unutrašnjem uglu oka. Suze kreću sa suprotnog (spoljašneg) ugla oka iz suzne žlezde iz koje neprekidno naviru. Tokom slivanja, suze se pravilno raspoređuju preko čitave površine oka treptanjem, neprekidno ga vlažeći i ispirajući. Oko bez suza pati. Zato su izmišljene veštačke suze. Razlivene prirodne suze, sustizane novopristiglim suzama, prikupljaju se u suznom jezercu. Sa dna jezerca postoji suzni greben koji suze usmerava ka suznim tačkama. Suzna tačka je ulazni otvor odvodnog suznog kanala kroz koji suze iz jezerca otiču dalje svojim spolja nevidljivim putem. Kada se plače priliv suza u suzno jezerce je toliki da se odvodnim putevima ne može postići njihovo oticanje, pa se onda suze iz suznog jezerca prelivaju. Nešto se vidi nešto se zamišlja. Ne postoje dve iste suze." (Elizabeta Matorkić Bisenić)

Ovim rečima umetnica Elizabeta Matorkić Bisenić opisuje glavnu inspiraciju za svoje radove koje će posetioci Likovnog salona Kulturnog centra Novog Sada imati prilike da vide od 26. novembra 2012. godine. U okviru izložbe "Suzno jezerce" naćiće se ulja na platnu pod nazivom "Velika suzna jezerca" kao i skice "Mala suzna jezerca". Svi radovi nastali su u period od 2009. do 2010. godine.

Elizabeta Matorkić Bisenić (1964) diplomirala je 1991. godine i magistrirala 2000. godine slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Čedomira Vasića. Član je ULUS-a i do sada je izlagala na nekoliko grupnih izložbi. Njenu izložbu možete posetiti do 7. decembra 2012. godine.

 

A. D.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.