Srećno dete

Biti roditelj bez sumnje je jedan od najvećih izazova koje nam pruža život. Pomažemo vam da svom mališanu ponudite najbolje i omogućite mu kreativno odrastanje...

Stani i razmisli

Cilj svakog roditeljstva jesu zdrava, pametna, pristojna i uspešna deca. A da bi to postigli, roditeljima su potrebna tek dva pomoćna sredstva: ljubav i autoritet. Tako tvrde Steve i Shaaron Biddulph, autori knjige Nove tajne srećne dece. Zato se njihov savet roditeljima zove autoritativna ljubav. Polaze od toga da su deci tokom odrastanja podjednako potrebni roditeljska ljubav i autoritet. Drugim rečima, posle ljubavi za decu ne postoji ništa važnije od discipline, ali ne one čelične. Autoritativna ljubav počiva na dva pravila. Prvo je „stani i razmisli“, a drugo „suoči se s problemom i reši ga“. Ta metoda isključuje fizičko kažnjavanje i bol, pa deca neće biti u strahu od roditelja niti će oni u njima izazivati osećaj krivice i srama. Tako će se naučiti da razmisle o problemu i sami shvate gde su pogrešili.

Da umesto ne

„Kao roditelju, zadatak vam je da igrate mnoge uloge u detetovom životu: učitelja, prijatelja u igri i savetnika. Interesovanje koje pokazujete podsticaj je detetu u početku života“, kaže Miriam Stoppard, autorka knjige Razvoj vašeg deteta. Ako ga nečemu podučavate, pokažite mu to tako što ćete ustati i učiniti nešto pred njim ili zajedno s njim. Ne oslanjajte se samo na zapovedanje i davanje uputstava. Za decu, naročito malu, nužno je mnogo puta nešto ponoviti. Izražavajte se na pozitivan način. Umesto da kažete nemoj udariti psa, radije recite da, to je lep pas, hajde da se s njim poigramo. Neke stvari moraju biti zabranjene. Recite ne kad dete sebe dovodi u opasnost ili kad svojim postupcima može da izazove štetu. Čak i kad kažete ne, to ne mora biti direktan sukob. Odvratite mu pažnju nečim zanimljivijim.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.