Spektakl zvuka

Dani orgulja u Beogradu od 2. do 12. jula 2012. godine.

Festival "Dani orgulja - Dies Organorum" održaće se u Katedrali Blažene Djevice Marije od 2. do 12. jula 2012. godine, dvanaesti i možda poslednji put usled nedostatka finansijskih sredstava. Ipak, kvalitet programa ove godine će ostati na istom nivou kao prethodne godine, najavila je direktorka Kulturnog centra Beograda Mia David.

Svečano otvaranje upriličiće Vilijam Vajthed iz Engleske, a tokom festivala nastupaće Zuzana Fejenčikova iz Austrije, poreklom iz Slovačke, Anders Jonson iz Švedske (koja je podržala i pomogla održavanje festivala), Višeslav Jaklin iz Hrvatske i Aleksej Paršin iz Rusije, kao i Marko Petričić, orguljaš iz Srbije koji se usavršavao u SAD. Oni će izvoditi dela Baha, Mendelsona, Mocarta, Lista, Debisija i ujedno držati predavanja na Letnjoj školi na kojoj će studenti FMU moći da se oprobaju na ovom veličanstvenom instrumentu.

Program je podeljen u dva bloka, na barok XVII i XVIII veka i romantičarski repertoar. Sviraće se i stara barokna dela kao i savremene kompozicije i improvizacije mladih izvođača. Ulaz je slobodan.

Teatrolog i kritičar Ivan Medenica prokomentarisao je ovaj festival rečima su orgulje više od zvuka. U jednom francuskom gradiću, kako kaže, slušao je orgulje dok je kraj njega sedela gluvonema devojčica: "Sve vreme sedela je izgledajući tako smireno. Videlo se da uživa. Crpila je božansko. Orgulje nisu spektakl za oči, one su i više od zvuka, one su prisustvo uzvišenog koje osećamo kako nadolazi i obuzima nas odozgo...", kaže Medenica.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.