Radoznalost je naša veza s detinjstvom

Postoje stvari, mesta, osobe koje su vam nekada bile značajne ili zanimljive i za koje mislite da već mnogo znate, a onda vas iznenadi kad o njima saznate nešto sasvim novo. U potrazi za novim podacima naći ćemo i novu vizuru i novi život.

Iznenadi vas, na primer, kako niste znali da Wong-Kar Wai (Vong Kar Vai), čiji su vam se filmovi toliko svideli, nema ni jedan jedini dan filmske akademije, ili da je crkvu svetog Antona na Crvenom krstu projektovao Jože Plečnik, ili da je Laurie Anderson (Lori Anderson) izmislila još 1977. godine violinu koja umesto žica koristi magnetofonske trake, ili da se u aprilu 2008. godine udala za Loua Reeda (Lu Rid).

Zato, treba raditi na svakodnevnom treningu sopstvene radoznalosti. Bilo da su u pitanju nove, za vas nepoznate teme bilo već postojeća interesovanja, treba tražiti, učiti i pronalaziti novo, koje ce ono staro podmladiti i dati mu celovitiji smisao. Jer, kao što negujemo kožu ili redovno treniramo sopstveno telo, tako i naše znanje žudi za podmlađivanjem. U tom istraživanju mnogo nam može pomoći prepuštanje intuiciji, kao pri upoznavanju novih ljudi, gradova ili sebe. Ako je Henri Bergson (Henri Bergson) značajan deo svog života posvećenog filozofiji posvetio intuiciji, čak i čitavu knjigu "Uvod u metafiziku", onda mu treba verovati. Ili bar započeti verovanje u neke od njegovih ideja, na primer u to da "postojati znači menjati se, menjati se znači sazrevati, a sazrevati znači raditi na sebi do u beskraj."

Jedna od knjiga koja govori o postojanju kroz istraživanje, menjanje, intuitivno pronalaženje, jeste "Novi život" Orhana Pamuka. Ako je pročitate, videćete zašto je postala jedna od najčitanijih knjiga u Turskoj, iako to nekada i ne mora biti prava preporuka za kvalitetno štivo, ali u ovom slučaju ne remeti izuzetnost "novog života" koju možete pronaći među njenim koricama.

Ako koristite iPod ili iPhone ili ma koji Apple proizvod, mala zagrizena jabuka kao logo direktno bi vas mogla asocirati na čoveka čiji je karakter umnogome obeležila i veoma razvijena intuicija. Alan Turing (Alan Tjuring), koji se smatra ocem moderne kompjuterske nauke, čiji je kreativni doprinos bio ključan za dešifrovanje "Enigme" u Drugom svetskom ratu, okončao je svoj život tako što je pojeo jabuku otrovanu cijanidom. Zbog njegovih doprinosa i ekstremno vanvremenskih ideja Apple je logo dizajnirao kao jedinstven omaž njemu.

Denis Charles Pratt (Denis Čarls Prat) svima je znan kao Quentin Crisp (Kventin Krisp), čovek čija je ličnost bila sasvim dovoljna da postane inspiracija mnogim umetnicima, od Stinga, koji mu je posvetio pesmu "Englishman in New York", pa do njegove čuvene uloge kraljice Elizabete u filmu "Orlando". On je pravi primer kako izuzetna intuicija lako preraste u izuzetnu hrabrost. 

Ili Mileva Marić, udata Einstein (Ajnštajn). Poznato je da su još u muškoj gimnaziji njeni radovi iz matematike i fizike bili najbolji, te joj je to i omogućilo studije kao jedinoj ženi te godine u Cirihu (1896). Ono što nije toliko poznato, a svakako je zanimljivo jeste to što su ona i Albert Einstein pre braka dobili ćerku Lieserl (Lizerl), za koju se pouzdano ne zna da li je umrla u detinjstvu ili ju je usvojila prijateljica Helena Savić iz Novog Sada, gde je živela pod imenom Zorka Savić sve do 1990. godine.

Postoji more informacija i način njihovog pronalaženja takođe je veoma raznovrstan: "knjiški" pristup ili "internet metod", sasvim je svejedno; sporije ili brže, listanjem ili "kliktanjem", nije uopšte važno. Važno je da ne prekidamo vezu sa najživopisnijim periodom svoga života – detinjstvom – i da njegovu najlepšu osobinu – radoznalost – negujemo što je moguće pažljivije i više. Prepustite se intuiciji i neka ona slobodno vodi vaš istraživački duh kroz nova ili stara dopunjena saznanja, kroz različite "tajne živote" naizgled već znanih stvari. Ili što bi rekao još jedan izuzetan čovek Leonard Cohen (Lenard Koen): 

"...but I know what is wrong,
And I know what is right.
And I’d die for the truth
In My Secret Life..."

Maja Josifović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.