Put do srca

Samo kroz nesebično davanje i bezuslovnu ljubav, mi čistimo svoje biće od nagomilanih tereta karme, postulat je Mohanđija, učitelja iz Indije.

Reke osećanja plove ljudskim životima, oblikujući naše odnose i vezujući nas za predele, predmete ili drage ljude. Mi ostajemo pod njihovim utiskom ne sluteći da postoji nešto mnogo veličanstvenije, nešto univerzalno i izvorno, kao okean u koji se sve reke ulivaju.

Bezuslovna ljubav je taj okean, ona je Božja emocija koja rađa sve - iz nje smo došli i u nju ćemo se vratiti. Kakvu svest treba da poseduje onaj koji živi Bezuslovnu ljubav i deli je nesebično svima oko sebe?

Takav čovek koristi svest samog "okeana", on je jedno sa svešću "Oca" koji nas je stvorio i stoga takav čovek hoda među drugima kao učitelj, kao ogledalo u kom svi mogu videti svoj savršeni odraz. Provesti nekoliko minuta u prisustvu takvog učitelja znači dodirnuti svoju promenu, a provesti tri dana pored njega, razgovarajući i meditirajući sa njim, to je već iskustvo koje menja sam život.

Upravo takvu priliku imala je odabrana i blagoslovena grupa ljudi koja se okupila u Vrdniku, podno Fruške gore, kako bi učili i meditirali sa predivnim prosvetljenim učiteljem iz Indije - Mohanđijem.

Da bi se opisao Mohanđi potrebna je knjiga, bez kraja i poslednje korice, jer on protiče kroz beskonačnost, svestan svakog njenog delića. Ipak, ono što se o njemu može reći, jeste da je veliki učitelj koji isijava Bezuslovnu ljubav, da je otac predivne devojčice Mile i suprug divne žene po imenu Biljana (sa nadimkom Biba) koja je poreklom Srpkinja. Sudbina je htela da se Indija i Srbija spoje u najsuptilnijoj igri Duha i tako ovaplote zamajac prosvetljenja koji se polako ali sigurno širi čitavim svetom. Pored humanitarnog rada kroz organizaciju "Blagoslovimo svet" (Bless The World) i vođenja meditacija širom sveta, Mohanđi je i uspešan poslovni čovek koji zarađuje za život. On kaže da svi treba da rade i budu nezavisni i samodovoljni, jer kako možemo pomoći drugima ako prvo nismo pomogli sami sebi. Koristiti duhovnost i meditaciju kao bekstvo od stvarnosti je pogrešan put, uči nas Mohanđi i tako ističe važnost svesnosti na svim životnim nivoima.

Njegova predavanja su besplatna i sve grupe njegovih učenika, uključujući i veoma aktivnu i dragocenu grupu u Srbiji, organizuju besplatne meditacije. Vođene meditacije možete besplatno preuzeti na sajtu mohanji.org, ili na sajtu na srpskom jeziku mohandji.rs. Nesebično davanje je osnovni postulat kojim Mohanđi uči svoje sledbenike, jer samo kroz nesebično davanje i Bezuslovnu ljubav, mi čistimo svoje biće od nagomilanih tereta karme.

Put kojim je P.K. Mohan išao do svog prosvetljenja i sadašnjeg imena Mohanđi (koje mu je nadenuo jedan svetac) bio je obeležen porodičnim nerazumevanjem u mladosti, poslovnim uspesima, ali i veoma tragičnim događajima. Kada je kao uspešan poslovni čovek 1992. godine stupio u brak sa tadašnjom saputnicom Saritom, nije ni slutio šta mu sudbina sprema. Nakon tri godine braka dobio je kćerku Ammu, da bi je nakon samo pet godina od njenog rođenja izgubio u tragičnoj saobraćajnoj nesreći. Nakon toga, u Mohanovom životu sve je krenulo nizbrdo. Ubrzo se razveo od žene, sve stvari su mu bile pokradene, investicije su propale, i na kraju je izgubio i posao. Sva ta agonija i patnja su se takođe odrazile i na njegovo zdravlje u vidu kamenja u bubregu, kao i problema sa kožom u obliku akutne suvoće kože i neizdrživog svraba - život mu je postao pravi pakao. Kao slomljen i ogoljen čovek, koji je imao sve a potom sve izgubio, Mohan je ušao u samoću i introspekciju. I tada, čuda su počela da se događaju. Njegova svest doživela je preobražaj, veliki duhovni učitelji ušli su u njegov život i pomogli mu da i sam to postane. Počeo je da prima poruke i uputstva sa viših razina svesti, bilo direktno ili telepatski, te da spoznaje blaženstvo pukog bivstovanja usled dubokog zarona u sebe, u spoznaju Ja Jesam.

Kao kruna novog života, 2007. godine pojavila se Biljana Radonić (Biba), sa kojom će kasnije dobiti ćerku Milu. Priča o Mohanđiju i Bibi je moderna bajka koja zaslužuje da je Walt Disney ekranizuje. Svi detalji te priče mogu se pronaći na blogu koji Biba vodi - bibasworld.wordpress.com. Takođe, blog koji vodi Mohanđi (pkmohan.wordpress.com) predstavlja pravu riznicu mudrosti.

O usponima i padovima u svom životu, Mohanđi kaže:
"Kakva privilegija - ovaj život, ovo postojanje. Prebrodio sam mnoge oluje i hodao putem trnja, podsmeha, prezira. No ipak, privilegija ovakvog puta je bila ta što mi je omogućio da shvatim zašto se sve desilo baš tako kako jeste. Sada uživam plodove te jasnoće, te spoznaje...

Ništa se ne dešava slučajno. Sve ima dublji razlog, dublje značenje. Sve neizvesnosti, gubici, trnje i prezir sa kojima sam se suočio, sve sam razumeo kao unutrašnje čišćenje i suštinsku pripremu za nešto mnogo veće, nešto mnogo značajnije, uzvišenije, božanskije.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.