Provansa – najmirisniji kutak Evrope

Provansa živi jedinstven mediteranski lifestyle. U poređenju s ostatkom Francuske, vazduh je suvlji, sunce jače sija, a svetlost koju slikari toliko vole tamo je izrazitija. A sve to uz mirise ruzmarina, majčine dušice, ruža, lavande ili mora, kao i uz neponovljive ukuse provansalskih jela.

Ono što je Toskana za Italiju, a Istra za Hrvatsku, to je Provansa za Francusku: više od geografske činjenice (regija ili administrativno područje toga imena čak i ne postoji!), simbol je opuštenog, jednostavnog života, pojam za mirise mediteranskih polja, za lepe gradiće, odličnu gastronomiju, vrhunska vina, ukratko za hedonistički stil života u najširem značenju. Zapravo, Provansa i jeste – lifestyle!

Smeštena u jugoistočni kutak Francuske, zapljuskivana Mediteranom, omeđena Alpima i rekom Ronom, Provansa je turistički najpoznatiji kutak zemlje koja je evropska turistička velesila. Možda samo Pariz beleži više turista od područja koje smatramo Provansom, a koje se službeno ipak zove: pokrajina Provansa – Alpi –Azurna obala.

Krajolici i čarobna svetlost unutrašnjosti odvajkada su zavodili umetnike, a istočni deo obale, poznatiji kao Rivijera, svetske hedoniste. Provansa i Rivijera prelepe su u svojoj različitosti i kulturnom bogatstvu jer nude sve, od čarobnih plaža do zadivljujućih muzeja, od obećavajućeg noćnog života do zavodljive gastronomije, od snežnih vrhova Alpa do neuporedivih lepota obale.

Provansu često nazivaju mostom koji povezuje prošlost i sadašnjost, jer ono što je bilo juče sjaji u svakodnevici na smiren, pomalo melanholičan način: pejzaži su išarani grčkim arheološkim nalazištima, rimskim amfiteatrima, akvaduktima, termama i trijumfalnim kapijama; srednji vek tu je ostavio veličanstvena romanska utvrđenja, zamke i gotske katedrale, kamene gradiće uskih uličica i skrivenih trgova, a savremeno doba blistave i prebogate gradove na obali.

Raj umetnika i pesnika

Odakle krenuti na upoznavanje Provanse. Možda od Sen Pol de Vansa? Nakon Pariza to je najposećeniji grad Francuske, raj umetnika i pesnika. U podnožju gradića vredno je posetiti fondaciju Maeght, koja poseduje remek-dela brojnih slikara 20. veka (Braque, Bonnard, Chagall, Matisse, Miró, Léger), a mnogi turisti rado će obići i restoran La Colombe d’Or, koji je proslavilo venčanje Simone Signoret i Yvesa Montanda. Gradić je pun zavojitih uličica, iznenađujućih kutaka, umetničkih galerija i studija.

Za druge je pak Eks an Provans jedan od najšarmantnijih gradova. Danas univerzitetski grad, nekada je bio sedište aristokratije, a njegovim ulicama zaista su šetali plemići i kraljevi. Osnovao ga je 122. godine p.n.e. rimski general Caius Sextius Calvinus i nazvao ga, sebi u čast, Aquae Sextiae. Eks je najpre postao vojno utvrđenje, pa civilna kolonija, zatim administrativno središte buduće rimske provincije, potom sedište biskupa i najzad, u srednjem veku, službeno sedište provansalskog plemstva. Od 1413. je moćan univerzitetski grad, a posle pripajanja Provanse Francuskoj zadržao je ulogu sudskog i administrativnog središta. Premda grad s okolinom ima oko 150.000 stanovnika i neospornog je šarma, pa leti turisti hrle u hordama, neki ga smatraju tek predivnom spavaonicom bogatijih stanovnika dvadesetak kilometara udaljenog Marselja. Nazivaju ga i „gradom hiljadu fontana“, od kojih se tri nalaze na, mnogi će reći, najlepšem provansalskom šetalištu Cours Mirabeau. Ako se nađete u Eksu, vredi obići gradsku skupštinu i katedralu sv. Spasitelja u starom delu grada.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.