Priča o učenju i vežbanju: Ako učenik ne razume jedinstvo, uvek će mu nešto nedostajati

"Ja vežbam, a rezultati su mi slabi. Kako učenje veštine može da mi pomogne na mom putu?", upita učenik

Nije dovoljno samo vežbati. Učenje veštine zahteva kompletnog čoveka. Mnogi pokreti se pamte veoma brzo, te ih tako učenici ponavljaju u odsutnosti, mehanički. Neko može tako i mnogo sati u toku dana da provede ponavljajući neki pokret, a da mu rezultati budu slabi.

Ako neko podiže teret, zasigurno će mu se razviti mišići. Ako se neko isteže svakog dana, postaće elastičniji. Isto važi i za pokret: ako ga neko mnogo puta ponavlja, nakon nekog vremena pokret će mu postati samo lepši, ali sve to može da se radi potpuno mehanički, bez upotrebe uma i osećaja.

Mehaničko ponavljanje pokreta uključuje memoriju a um se vezuje ili za vreme prošlo ili za vreme buduće. Tako učenik svoje navike i uverenja iz svakodnevnog života preslikava u vežbanju, očekujući velike promene i boljitak.

Za razvijanje unutrašnjeg znanja na putu veštine, pored vežbanja, neophodno je i razumevanje, kako bismo stvorili uslove za napredak. Kada učenik uistinu počne da se razvija na stazi unutrašnjeg znanja, svi njegovi slojevi su dodirnuti: fizički, mentalni, emotivni, energetski...

Učenje zahteva jedinstvo. Ako učenik to ne razume, uvek će nešto da mu nedostaje i nikada neće spoznati celinu.

prica_o_ucenju_i_vezbanju_ako_ucenik_ne_razume_jedinstvo_uvek_ce_mu_nesto_nedostajati_2

Izvor: Lovesensa

Vladimir Topolšek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.