Priča o šam dudu, simbolu Pećke patrijaršije: drvo koje čuva manastir više od 700 godina

Zaštićeno stablo crnog duda „šam dud" (Morus nigra ), koje je starije od 700 godina, pored svojih prirodnih vrednosti predstavlja i istorijski spomenik i zapis - kulturno dobro...

Kako srpski mediji ovih dana prenose, najstarije zaštićeno drvo i simbol Pećke patrijaršije, star oko 750 godina, mogao bi potpuno uvenuti zbog nebrige i apeluje se na nadležne službe da do toga ne dođe.

Na samo petnaestak metara od ulaza u portu Pećke patrijaršije na Kosovu i Metohiji sudbinu svoga naroda vekovima deli i najstarije zaštićeno stablo Srbije „šam-dud", koga je zasadio srpski arhiepiskop Sava drugi, sin Stefana Prvovenčanog.

Sveti Nikola od školjki: kako je nastao manastir Stavronikita, najmanji manastir na Hilandaru...

Zaštićeno stablo crnog duda „šam dud" (Morus nigra ), koje je starije od 700 godina, pored svojih prirodnih vrednosti predstavlja i istorijski spomenik i zapis - kulturno dobro. Stablo crnog duda zasadio je srpski arhiepiskop Sava Drugi između 1263. i 1272. godine.

Sava Drugi je po povratku iz Jerusalima prošao kroz pokrajinu Šam, u današnjoj Siriji, odakle je doneo sadnicu duda i zasadio je u porti Pećke patrijaršije.

prica_o_sam_dudu_simbolu_pecke_patrijarsije_drvo_koje_cuva_manastir_vise_od_700_godina_1

Ispod ovog duda je Arsenije Čarnojević 1690. godine održao sabor sa najviđenijim ljudima sa Kosova i Metohije, posle koga je odlučeno da srpski narod krene u veliku seobu za Vojvodinu. Prema rečima mati Haritine iz Pećke patrijaršije, drvo duda se i dalje razvija i raste.

Spomenik prirode "šam-dud" prvi put je zaštićen rešenjem Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti NR Srbije, 1957. godine kao prirodna retkost botaničkog karaktera. Uvažavajući njegove prirodne vrednosti određen je prvi stepen zaštite ovog spomenika prirode.

Tajni smisao molitve...

Prema podacima od pre par godina osnovno deblo šam dud je više od osam metara, obim drveta je 5,8 metara, a prečnik 1,9 metara.

prica_o_sam_dudu_simbolu_pecke_patrijarsije_drvo_koje_cuva_manastir_vise_od_700_godina_3

Prilagođeno sa: Politika

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.