Povratak u doba čarlstona

Upoznajte popularnu kulturu međuratnog Beograda.

Međuratni period u srpskom društvu bio je obeležen povezivanjem sa vrednostima zapadne kulture. Daleko od konzervativne sredine, devojke su se polako oslobađale, formirali su se auto-klubovi, igrao se čarlston i fokstrot, BBC je počeo da prenosi mečeve Vimbldona, a srpsko društvo kao da se u potpunosti oslobodilo otomanskog uticaja i okrenulo se ka Zapadu.

Izložba umetničkih radova posvećenih upravo periodu između dva svetska rata pod nazivom "Građanski modernizam i popularna kultura (1918-1941)" biće otvorena u sredu 4. jula 2012. godine u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u izlagačkom prostoru Muzeja savremene umetnosti.

Popularna kultura međuratnog perioda u Beogradu bila je obeležena momentima kao što su dolazak Džozefine Bejker u Beograd, dolazak svetskog teniskog prvaka Anrija Košea ili otvaranje Zoološkog vrta u Beogradu. Kraj Prvog svetskog rata predstavlja početak ubrzane modernizacije srpskog društva, a po ugledu na zapad, javna okupljanja i zabave bile su simbol novog životnog stila i organizacije slobodnog vremena. Posetioci izložbe će imati prilike da vide prikaze muškaraca sa beretkama što je tada bila moda, žene koje se bave sportom ili puše u gradskom kafeu. Ova izlozba takođe je odličan sociološki prikaz transformacije jednog društva u vremenu kroz prodor konzumerizma i kapitalizma, antagonizam tradicije i modernosti, sela i grada.

Izložba je grupisana u nekoliko celina, a na njoj će biti predstavljeni slike, crteži, fotografije i filmovi iz fondova Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti, Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog pozorišta, Galerije "Milene Pavlović Barili", Galerije "Sava Šumanović", Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i privatnih kolekcija.

Biće prikazani radovi umetnika iz tog vremena među kojima su Paja Jovanović, Sava Šumanović, Petar Dobrović, Ivan Radović, Miloš Golubović, Zora Petrović, Vasa Pomorišac, Ivan Tabaković, Natalija Cvetković, Bogdan Šuput, Mladen Josić, Kosta Hakman, Milan Konjović, Milena Pavlović Barili, Veljko Stanojević, Dušan Janković i mnogi drugi.

Stručno vođenje kroz izložbu biće u četvrtak, 5. jula 2012. godine u 19.00 časova.

 

U. K.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.