Ovo ime je vrlo popularno, a ima divno i tajanstveno značenje: sigurno u svom životu imate jednu "kapljicu mora"

Kapljica mora, voljena i simbool mira - da li ste znali kakva divna značenja ima ovo popularno žensko ime!

Marija je u raznim varijantama najrasprostranjenije žensko ime na svetu.

Kao ime Isusove majke, ime Marija simbolizuje čistu i duboku ljubav. U izvornom hebrejskom jeziku ime glasi Mirjam, a naš je oblik Marija prema latinskom Maria. Samo značenje imena Marija nije sigurno razjašnjeno. Po novijem tumačenju ime je izvedeno od egipatskog "mry" što znači "voljena", odnosno "od Boga voljena".

10 apsolutno posebnih imena za dečake i devojčice: da li biste detetu dali ime po najlepšoj zvezdi na nebu?10 apsolutno posebnih imena za dečake i devojčice: da li biste detetu dali ime po najlepšoj zvezdi na nebu?10 neobičnih imena zvezda i sazvežđa koja vas mogu inspirisati ako tražite posebno i drugačije ime za ćerku ili sina.

Po starijim tumačenjima ime je nastalo od hebrejskog "mir" (gorko) i "jam" (more) pa bi značenje bilo "gorčina mora". Prema tumačenju Eusebija iz Cezareje ime nosi značenje "kapljica mora" izvedeno od hebrejskog "mar" (kapljica) i "jam" (more). Zbog velikog poštovanja Bogorodice, u katoličkim zemljama se do 15. veka ime Marija nije koristilo kao krsno ime. U doba reformacije, katolici su sve više birali ime Marija kao simbol.

Ime Marija zastupljeno je u svim zemljama Evrope, Sjeverne i Južne Amerike i u delovima Azije. Posebne u Španiji i u latinskom delu Amerike ističe se bogat repertoar ženskih imena inspirisanih kultom Isusove majke. Iz toga su nastala i tzv. "marijanska imena".

Imena naših baka imaju divno značenje: ovo su najlepša stara srpska imena za devojčiceImena naših baka imaju divno značenje: ovo su najlepša stara srpska imena za devojčiceBlistava, žena stena, simpatična i puna blagodeti - evo koja stara ženska srpska imena se mnogima dopadaju!

María je tokom celog 20. veka najučestalije špansko žensko ime - skoro 30 odsto Španjolki zove se Maria. Marija se često pojavljuje i u sklopu s drugim imenima: Anna Maria, Maria Magdalena i slično. Drugi oblici imena Marija su Marijela, Marijeta, Mari(j)ola, Marika, Maruša, Maša, Mi(j)a, Ri(j)a, Majda, Mara, Mare, Marica, Marta, Mina, itd.

Izvor: Zadovoljna

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.