Optimalna ljudska ishrana i druge vizije: kako je Nikola Tesla zamišljao 21. vek

Genijalni Tesla zamišljao je svet u kom će prioritet za čovečanstvo postati naučna otkrića, a ne ratovi.

U 2016. godini obeležavamo 160. godišnjicu rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih pronalazača svih vremena. Iako je iza sebe ostavio veliki broj izuma, Tesla je često razmišljao i o budućnosti. Tokom 1930-ih njega su u hotelu Gavernor Klinton u Njujorku često posećivali novinari Njujork Tajmsa i Tajma sa kojima je razgovarao o svojim počecima, ali i o onome što nas tek čeka u 21. veku.

Genijalni Tesla zamišljao je svet u kom će prioritet za čovečanstvo postati naučna otkrića, a ne ratovi. Tada je govorio kako najcivilizovanije zemlje na svetu najviše što mogu troše na ratovanje, a najmanje na obrazovanje. Prema njemu u ovom veku će taj prioritet da se promeni, a govorio je kako će borba protiv neznanja da bude slavnija nego smrti na bojištu, a istovremeno će i otkrića novih naučnih istina postati važnija od sukoba diplomata.

Molitva jednog nobelovca: kako se Ivo Andrić obraćao Bogu

Govorio je i o novinama svog doba koje su tada naučna otkrića i nove filozofske koncepte shvatale kao vesti, dok će po njemu političke kontroverze i zločin dobiti mizeran prostor, a sa naslovnica će da vrište slavna otkrića.

Ishrana i zdravlje

Pred kraj svog života, Tesla je imao i pomalo neobične teorije o onome kakva bi trebalo da bude optimalna ljudska ishrana. Sam je jedva jeo med i mleko u poslednjim danima, verujući da je to najčišći oblik hrane. Zbog takve ishrane izgubio je i na kilaži, što je doprinelo zabludama da je spao na prosjački štap pred kraj života. Sam je izbegavao meso, a predviđao je da će razni stimulansi poput kafe, čaja i duvana nestati - jer ćejednostavno prestati da budu atraktivni, dok će alkohol i dalje da se konzumira. Njegova prognoza je bila i kako će biti dovoljno žita i proizvoda od žita da se hrani ceo svet, čak i populacije Kine i Indije koje su bujale.

Roboti

Krajem 19. veka počeo je da radi na robotici kada je patentirao čamac na daljinsko upravljanje, a u svojim je predviđanjima govorio da ćemo brojne aktivnosti koje obavljaju ljudi u budućnosti da prepustimo robotima. Govorio je i o tome da će roboti u 21. veku zauzeti mesto koje je robovska radna snaga imala u antičkim civilizacijama, što će ljudima da ostavi prostora da ostvaruju više životne ciljeve.

Osnivanje agencije za zaštitu okoline

Iako je govorio o američkoj Agenciji za zaštitu okoline (EPA) koju ćemo da vidimo kroz stotinjak godina, to se ostvarilo mnogo ranije.

Orgon energija poznata i kao ki, či, mana, prana: kako napraviti orgonit za zaštitu od negativne energije

Tesla je govorio o higijeni i telesnoj kulturi koje će biti prepoznate kao grane obrazovanja i vlasti, ali i o istoimenom ministarstvu koje bi 2035. trebalo američkom predsedniku da bude puno važnije od ministarstva za ratovanje (odbranu).

Govorio je tada kako će deci i unucima zagađenje plaža biti nezamislivo kao što je njemu tada bio život bez kanalizacije. Snabdevanje vodom puno će bolje da se nadzire, a prema Tesli - samo će ludaci da piju nesterilizovanu vodu.

optimalna_ljudska_ishrana_i_druge_vizije_kako_je_nikola_tesla_zamisljao_21_vek_aps

Izvor: Express

Lana Jelić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.