Najpopularnije ime za dečaka u 2016. godini: evo koje ime se najviše dopada roditeljima u Beogradu i Zagrebu

Ime koje znači "svetlost" osvojilo je srca roditelja u Beogradu, ali i u Zagrebu! Pročitajte koje ime za dečaka je najpopularnije u Srbiji i Hrvatskoj u 2016. godini...

Beograđani i Zagrepčani su se tokom 2016. barem u jednoj stvari složili, pa je i u srpskoj i u hrvatskoj prestonici najčešće davano muško ime bilo - Luka!

Numerološka analiza: kako da uz pomoć svog imena i prezimena pronađete svoj sudbinski broj...

To što se baš Luka našlo na vrhu liste top 100 imena ne treba da čudi. U značenju "svetlost", ovo ime ima duboke korene u zajedničkoj hrišćanskoj tradiciji. Međutim, ono nije jedino koje je spojilo Beograđane i Zagrepčane, pa se među deset najomiljenijih u oba grada nalaze još i Petar i Filip kada su dečaci u pitanju, odnosno Sara i Petra kada je o devojčicama reč.

Stanovnici glavnog grada Hrvatske izvor inspiracija imali su ponajviše u hrišćanstvu, pa se na vrhu njihove liste nalaze i David, Jakov, Petar, Ivan, Matej, Marko, Filip, Fran i Mihael.

Na drugoj strani, moglo bi se reći da je stanovnike srpske prestonice više od hrišćanske inspirisala nacionalna istorija jer najčešće odabrana muška imena - Lazar, Stefan, Vuk, Aleksa, Nikola, Uroš i Andrej - poznata su po tome što su ih nosili srpski vladari i vojskovođe tokom vekova.

To pokazuje i činjenica da su imena srednjovekovnog prizvuka - Despot i Vid lane zabeležila najviši uspon i skočila za čak 30 mesta u odnosu na listu iz 2015.

Što se tiče devojčica, razlike su manje, osim tipično srpskog imena Milica (šestog na listi), kog nema u hrvatskom izboru, i poznatog hrvatskog Lucija.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.