Materinstvo u zrelim godinama

Trudnoća uoči četrdesete sve je češća pojava. Da li je to siguran izbor i postoji li uopšte pravo vreme za potomstvo osim onoga koje ste odabrale same?

Da li želim da postanem majka? Kada želim da postanem majka? Imam li dovoljno dobre životne uslove da bih detetu pružila sve što mu je potrebno? Da li je partner onaj pravi? To su neka od pitanja koja mnoge žene danas postavljaju sebi. Majčinstvo je odavno prestalo da bude obavezni deo ženinog postojanja, a kamoli jedini smisao njenog života. Suočene s brojnim životnim izborima, ali i izazovima modernog sveta, žene odlažu roditeljstvo. Obrazujući se, napredujući u poslu, u želji za samostalnošću mnoge prevale tridesetu a da navedena pitanja još ne postave sebi. Prioriteti u njihovim životima drugačije su prirode.

Medjutim, biološki sat neizbežno kuca i pre ili kasnije žena ce se zapitati da li želi potomstvo. Što se kasnije to zapita, bice suočena ne samo s medicinskom cinjenicom da njena plodnost opada s godinama već i s neprijatnim porukama koje joj naše patrijarhalno društvo šalje: da se deca radjaju u dvadesetim. Zašto? Zato što je ženino telo tada na optimumu snage, vitalnosti i zdravlja, a njena jajašca na vrhuncu svoje moći, kao i njeni hormoni. Radjanje u dvadesetim podrazumeva da ćete još dugo, dugo imati energije, snage i zdravlja da podižete svog mališana. Ono o čemu se redje govori jeste to da smo u ranim dvadesetim često još nespremne za odgovornost koja dolazi s novim bićem. O životu znamo malo, nezrele smo i nismo stvorile uslove da bismo odgajale dete, a ni naši odnosi nisu uvek stabilni.

To, naravno, nije pravilo, ali zrelost svakako dolazi s godinama. Prema rečima stručnjaka, idealno bi bilo roditi izmedju 20. i 24. godine. Donedavno je i bilo najviše porodjaja u toj starosnoj grupi žena. No, stvari se menjaju, pa je tako 2007. prosečna starost prvorotki bila 27 godina. „Trend se menja i sve više žena odlaže majčinstvo za vreme kada može potpuno da se posveti detetu. Opšte gledajući, smanjio se broj porodilja u najmladjoj starosnoj grupi, a povećalo se radjanje posle 35. godine“, kaže dr Lovorka Vidović-Gajger, koja je i sama prvi put rodila u 40. godini. Danas je majka zdrave petogodišnje devojčice i tvrdi kako izmedju njene trudnoće i porodjaja i porodjaja 20-godišnjakinje nema nikakve razlike.

Prave godine

„Medicinske činjenice su nepobitne. „Medicinske činjenice su nepobitne. S vremenom ne starimo samo spolja već stare i naša jajašca, pa su mnogo veći izgledi za njihova oštećenja. Što smo starije, sklonije smo bolestima i hroničnim tegobama i sve to utice na činjenicu da posle trideset pete sve teže ostajemo trudne, a kad se to dogodi, veća je mogućnost spontanog pobačaja, prevremenog porodjaja, porodjaja carskim rezom ili teškog i produženog porodjaja nego kod mladjih žena. Nadalje, kod trudnica starijih od 35 godina češce se javlja trudnički dijabetes i visok krvni pritisak, kao i infekcije materice.

Veća je mogućnost urodjenih anomalija, pa je medju starijim trudnicama veći i procenat dece rodjene s Downovim sindromom i raznih komplikacija u neonatalnom dobu. Iako nam je dužnost da saopštimo sve te medicinske činjenice koje zvuče ozbiljno, u stvarnosti se takvi slučajevi dogadjaju u malim procentima, a većina trudnoća prodje normalno. Porodila sam puno žena i neke od njih bližile su se ili prevalile četrdesetu. Uglavnom su to bile uredne trudnoće koje su rezultirale zdravom decom. Zato lično potpuno podržavam radjanje u bilo kom dobu u kom se žena oseća spremnom da postane majka, a to joj dopušta zdravlje i njen reproduktivni sistem“, kaže dr Vidović-Gajger.

Iako smo svi pod utiskom da se zbog današnjeg načina života žene kasnije odlučuju za majčinstvo, dr Vidović-Gajger kaže da prošlost nije ništa drugačija. Naše majke i bake počinjale su da radjaju ranije nego današnje žene, ali su imale više potomstva, pa su najmladju decu dobijale podjednako kasno kao prvorotke danas. Ona navodi primer svoje porodice. „Moja majka rodila je u 39, a prabaka u 46. godini. Niko to nije smatrao čudnim“, otkriva naša sagovornica.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.