Koliko zaista košta naša sreća...

Koliko novca nam je potrebno da bismo bili srećni? Da li je sreća ipak uslovljena novcem? Evo go kakvog interesantnog zaključka su došli dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju...

Dvojica dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju su još 2010. godine donela interesantan zaključak o tome koji bi iznos mogao da učini čoveka srećnim.

Kako je podsetio francuski list „Figaro", ovogodišnji laureat Nobelove nagrade za ekonomiju Angus Diton i Danijel Kaneman, dobitnik ove nagrade za 2002. godinu, tada izneli su tvrdnju da novač čini ljude srećnima samo do iznosa od 75.000 američkih dolara bruto po domaćinstvu godišnje, prenosi National geographic.

„Verovatno je 75.000 dolara granica iznad koje rast dohotka neće popraviti kapacitet pojedinca u pogledu emotivnog života kao što će to učiniti vreme provedeno s onima koji su mu dragi, izbegavanje bola i bolesti ili uživanje u slobodnom vremenu", zaključili su 2010. Diton i Danijel Kaneman.

Novac: drugi oblik naše životne energije...

Ovaj zaključak je donet na osnovu rezultata ankete američkog instituta „Glup-Hiltvejs", u kojoj je učestvovalo oko 450.000 stanovnika Sjedinjenih Američkih Država tokom 2008. i 2009. gdine.

Iznos od 75.000 dolara godišnje ili 6.250 dolara mesečno jednak je iznosu od oko 67.000 evra godišnje ili 5.625 mesečno. Međutim, dolar je od 2010. godine porastao više od 12 odsto u odnosu na evro, pa se novinar lista „Figaro" Gijom Erar pita da li bi Diton i Kaneman pre pet godina ostali pri ovoj tvrdnji.

Pozitivna psihologija: koliko sreće donosi novac, a koliko ljubav...

List podseća i da se Francuzi verovatno ne slažu s ovom procenom jer je anketa sprovedena u martu 2015. godine pokazala da prosečan stanovnik Francuske smatra da bi minimalna mesečna zarada trebalo da iznosi 1.693 evra ili 3.500 po paru, a da se koji zarađuju više od 5.000 evra smatraju bogatima.

koliko_zaista_kosta_nasa_sreca_2

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.