"Japanska ljubavna hronologija"

Klasična dela japanske filmske umetnosti u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Da li si me pohodio
kad sam zaspala
razdirana ljubavlju?
Da sam znala da ja to sanjam
ne bih se ni budila.

Ono-no Komači

Modernistička melodrama "Ljubavno pismo" (1985) u režiji Tacumuija Kumaširoa, ), istorijska priča o prevratu šogunata Togakava "Zašto ne?" (1981) i groteskna satira o kolonijalnoj prostituciji "Zegen" (1987) - oba u režiji Šoheija Imamure, jednog od omiljenih reditelja "novog talasa" 60-ih godina, na programu su zanimljive filmske priredbe koja će biti priređena u Muzeju jugoslovenske kinoteke od 18. do 21. decembra 2012. godine.

Dani japanskog filma koje Ambasada Japana u Beogradu i ove godine priređuje uz podršku Japanske fondacije uključuju ciklus pod nazivom "Japanska ljubavna hronologija" a biće prikazana ostvarenja nastala u širem vremenskom periodu, od 30-ih godina 20. do početka ovog veka. Tematika odabranih filmova posvećena je različitim razdobljima japanske istorije, sve do savremenog doba, a protkani su ljubavnim pričama u vidu socijalnih istorijskih melodrama. Biće prikazani i film "Legenda o Genđiju", klasik japanske kinematografije, u režiji Kozaburo Jošimure, kao i dela Heinosukea Gošoa - "Žena u izmaglici", poetska melodrama iz 1936. godine i "Mlade žene iz Izua", socijalna melodrama iz 1945. godine, koja je prvi film snimljen po završetku rata.

Ciklus se završava džez dramom "Izvan ovog sveta" Đunđija Sakamotoa, jednog od najzaslužnijih za obnavljanje interesa za japanski film u 90-im godinama. Program će 18. decembra otvoriti ambasador Japana Tošio Cunozaki i tog dana je ulaz slobodan, dok ostalim danima ulaznica košta sto dinara.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.