Izlazak sunca na Svetoj gori: Hilandar, Atos i iskustvo koje se ne zaboravlja

Atmosfera i duhovnost Svete gore i najveće srpske svetinje, manastira Hilandara, jeste iskustvo koje vam ostavlja želju da se što pre vratite, svedoče srpski studenti iz inostranstva koji tradicionalno posećuju manastir Hilandar i Svetu goru.

Autonomna monaška republika, jedan od tri kraka Halkidikija, oduvek je mamila veliki broj zaljubljenika u neistražene i mistične predele. Sada već tradicionalno grupa srpskih studenata iz inostranstva OSSI posećuje manastir Hilandar i Svetu goru, gde u zajedničkom životu i radu provodi desetak dana.

Jutro. Gradić Uranopolis na obali Egejskog mora. Mnoštvo raznih radnji sa crkvenim relikvijama kao i s mapama Svete gore. Uranopolis ili srpski Uranopolje u prevodu sa grčkog - nebeski grad. Donekle i ima takvu ulogu, pošto se nalazi na samoj granici Svete gore. Za ulazak na Svetu goru potrebna je viza. Posete se nekoliko nedelja unapred zakazuju faksom ili telefonom.

10 božijih zapovesti sa pravoslavnim tumačenjima...

Odlazimo u kancelariju koja izdaje vize, gde nakon pasoške kontrole, dobijamo hartiju papira takozvani diamonitirion, koji predstavlja svojevrsnu vizu za ulazak na trajekt koji plovi duž južne obale Svete gore. Trajekt koji ide do hilandarskog pristaništa Jovanjice putuje jednom dnevno. Ukrcavamo se na trajekt i putovanje može da počne.

Nakon isplovljavanja iz luke i pored obližnjeg ostrva Amulijani, koje je nekada i samo pripadalo Svetoj Gori, imamo predivan pogled na poluostrvo koje se pedesetak kilometara proteže pravcem severozapad -jugoistok, a na samom kraju uzdiže se ponosan vrh Atosa 2033m koji mami izuzetnom lepotom. Trajekt je pun posetilaca grčke, bugarske, ruske, srpske nacionalnosti koji uživaju u prelepim pogledima na ogoljeno i četinarima prošarano poluostrvo.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.