Hleb i dom

Upoznajte obredne hlebove iz daleke starine.

Izložba "Hleb i dom", o običajima i tradicionalnim dekorativnim tehnikama iz etnološke zbirke Muzeja Mladenovca, biće otvorena u sredu, 9. maja 2012. godine u 18h u Konaku kneginje Ljubice. Na izložbi će biti predstavljeni predmeti koji su se  koristili u procesu proizvodnje brašna, pripreme i izrade hleba od XIX do sredine XX veka. Uz izložbu "Obredni hlebovi u mladenovačkom kraju" biće prikazana i izložba "Dozidnice" – izbor iz zbirke tekstilnih predmeta Muzeja Mladenovca.

Autor izložbe je Magdalena Ivković, viši kustos Muzeja Mladenovca, a priča o hlebu govori o nama i upoznaje nas s antropološkim, simboličnim, kultorološkim, socijalnim i gastronomskim aspektima ljudskog života. Naime, u svim običajima je značenje hleba simbolično i religiozno. Hleb je zastupljen kao najpozitivniji obredni element, koji obezbeđuje zdravlje, sreću i blagostanje pojedinca, porodice i zajednice.

Obredni hlebovi potiču iz daleke slovenske starine, i to od magijskih radnji rodovskog društva vezanih za privredu. Vremenom  dobijaju  hrišćansko značenje, ali su i danas sačuvana mnoga njihova  prethrišćanska obeležja i funkcije. Mnogi običaji su u socijalističkom periodu potisnuti, pa i pojedini hlebovi koji su korišćeni u običajnoj praksi. Tada su obredni hlebovi, kolači i pogače, pripremani u porodičnom krugu i uglavnom u seoskoj sredini, a manje u gradu.

Izložbu možete pogledati u Sali pod svodovima Konaka, u Ulici Kneza Sime Markovića 8, a biće otvorena sve do 15. juna 2012. godine.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.