Gde je leži umna snaga jednog naučnika: fizička i duhovna realnost Mihajla Pupina

Izuzetne naučne karijere, srpski naučnik Mihajlo Pupin ostavio je jedan specifično konstruisan svet. Kako taj svet izgleda, imamo priliku da vidimo na izložbi u Istorijskom muzeju Srbije!

„Ako propadne Srbija, nek propadnem i ja" reči su koje je izgovorio Mihajlo Pupin dajući svoju kompletnu tadašnju imovinu kao zalog saveznicima za zajam Srbiji u Prvom svetskom ratu, zbog čega je na sebe privukao toliku pažnju austrougarske i nemačke tajne službe da je američki Federalni istražni biro počeo da ga nadgleda.

Ne da bi ga kontrolisali, već da bi ga čuvali od onih koji bi mu zbog spoja njegovog patriotizma i vanrednog uticaja možda naudili u to ratno vreme. Delovi dosijea, sa kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, ekskluzivno će se od 24. septembra 2015. godine naći u Beogradu. Biće to samo jedan od segmenata izložbe o Pupinu, koja se tog dana zvanično otvara u Istorijskom muzeju Srbije, da bi za posetioce bila dostupna od 25. septembra pa sve do 20. februara 2016. godine.

Osim što je najsveobuhvatnija postavka ikada urađena o ovom značajnom čoveku i što je najveća koja je osmišljena a da nije reč o stalnoj izložbi u nekom muzeju, većina eksponata funkcioniše tako da se priča odvija potpuno interaktivno - gotovo svakim korakom, što nesvesno što svesno, možete da aktivirate projekcije u prostoru, bilo vizuelne, bilo zvučne...

Sasvim posebno konstruisan i hermetičan svet za sebe. Sudeći prema iskustvu koje smo imali tokom šetnje u vreme poslednjih priprema pred otvaranje - na ovoj izložbi sigurno vam neće biti dosadno.

Ekipu koja stoji iza poduhvata pod nazivom „Pupin - od fizičke do duhovne realnosti", koji se realizuje u godini koju je Unesko proglasio „godinom Mihajla Pupina" , čine Aleksandra Ninković Tašić, autorka postavke, Marko Savić, vođa projektnog tima i Marko Todorović, autor interaktivnog dizajna.

Na projektu se u prostoru muzeja radilo čak šest meseci. Posebno je upečatljiva inovativna upotreba tehnologije, ruku pod ruku sa samim Pupinom, velikim pronalazačem.

Novi SMART model i novi svet: NLP tehnika koja vas vodi do zacrtanog cilja...

"Rešili smo da tehnologije koje mladima odvlače najveću pažnju u ovom slučaju iskoristimo u suprotnom smeru - da im pažnju privučemo. Koristili smo čitav niz alatki senzora za detekciju pokreta i prepoznavanje lica, ali ih jedna platforma sve ujedinjuje, a to je novi medij koji zovemo proširena stvarnost. Za našu decu jednog dana to će biti isto što je za nas bio televizor.

Ona se zasniva na mogućnosti da bilo koji digitalni sadržaj integrišete u stvarni prostor u kojem se nalazite. U virtuelnoj stvarnosti reč je o stvaranju potpuno novog sveta koji je od vas odvojen dok je ovde reč o koraku dalje - uz pomoć mobilnog telefona, tableta, računara ili interaktivnih naočara u postojećem svetu pojavljuje se nešto što u njemu do tada nije postojalo", objašnjava Marko Savić.

I baš zbog toga publika će Pupina u prirodnoj veličini sretati nekoliko puta tokom šetnje kroz muzej, čak će sa njim i razgovarati.

Sve počinje u Idvoru - mestu gde je Pupin, inače jedini Srbin dobitnik „Pulicerove nagrade", rođen.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.