Etometrika

U slavu jubileja, Muzej Nikole Tesle pruža posetiocima jedinstvenu priliku da vide čudesne etometričke uređaje iz XVIII veka i uživaju u neobičnoj zvučnoj instalaciji Reja Lija.

etometrika

etometrika

Originalni etometrički instrumenti, napravljeni od drveta i metala koji su nastali u drugoj polovini 18. veka mogu da stvore posebne atmosferične zvučne pejzaže koji nas vraćaju u prošlost kada su nauka i muzika živeli svoje veličanstvene, upečatljive momente.

Ovu jedinstvenu simfoniju pred beogradsku publiku donosi britanski umetnik Rej Li čiji će "Etometrični muzej", nesvakidašnja zvučna instalacija biti postavljena u Muzeju Nikole Tesle 14. i 15. decembra 2012. godine.

Ceo utisak koji "izvođenje" ostavlja na posmatrača je ovde oplemenjen ambijentom Muzeja Nikole Tesle koji će posetioce asocirati originalnu lokaciju gde su instrumenti pronađeni. Rej Li kao izvođač i "kustos" ovog specifičnog muzeja, na svojim instrumentima stvoriće zvukove i muziku koristeći fizičke fenomene, na sličan način kao što je to činio i genijalni Nikola Tesla.

Rej Li, kompozitor i umetnik zvuka potrudio se da sačuva i obnovi poslednje primerke ovih etometričkih instrumenata i da ujedno iskoristi njihove zvučne potencijale. Danas zapostavljena naučna grana - etometrika, imala je za cilj pronalaženje zvučnih izvora koji će ostvariti pozitivan efekat na fizičko i psihičko stanje posmatrača, stvarajući prijatno osećanje unutrašnje harmonije.

Radovi Rej Lija pokazuju fascinaciju skrivenim svetovima elektromagnetnog zračenja, a posebno zvukom koji može biti iskorišćen kao dokaz nevidljivog fenomena. Početkom decembra 2012. godine Rej je osvojio Nagradu Britanske akademije tekstopisaca, kompozitora i autora za umetnost zvuka.

A. D.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.