Ergonomija zemlje

Izložba radova autora Đorđa Stanojevića biće otvorena 29. novembra 2012. godine u galeriji Dvorište, Kulturnog centra Pančevo.

"Ja baštinim način izražavanja ljudi sa ovih prostora. To je jedan način nemuštog čitanja zemlje kroz znake urezane na oruđima i oružjima. Njih veoma često skupljam u ateljeu i nakon određenog vremena, kada se stekne kritična duhovna energija, odlukom, od upotrebnog nastaje estetički predmet, jedna vrsta asamblaža", kaže umetnik Đorđe Stanojević. Njegovi ključni konceptualni okviri su rudimentarnost, životnost i insistiranje na elementarnom. Seriju njegovih radova možemo da vidimo na izložbi "Ergonomija zemlje" koja će biti otvorena 29. novembra 2012. godine u galeriji Dvorište, Kulturnog centra Pančevo.

"Mi na ovim prostorima nismo imali priliku da prođemo kroz klasične periode umetnosti i da formiramo jasnu estetiku. Istorija to nije dozvoljavala. U Beču postoji jedna izreka koja govori da od Beča do Istambula nema ničeg sem bojnog polja. Ratovi su sekli čitave generacije, čiji su naslednici uvek počinjali sve iz početka. Kultura, estetika i civilizacijski nanos iskustava je uvek bio kratkog veka i veoma brzo nestajao u krvavim ratovima. Način izražavanja je sirov i čvornovat, ali veoma živ. Ta vitalnost je potreba savremenog čoveka," objašnjava Stanojević.

Ðorđe Stanojević (1974) radi kao predavač u oblasti likovnih umetnosti. Osnivač je i umetnički direktor projekta Nature & Art koji okuplja nekoliko domaćih umetnika. Izložba njegovih radova biće otvorena do 12. decembra 2012. godine.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.