Ekološka kuća na rubu šume

Neodoljiva kućica izgrađena u prirodnom australijskom okruženju koristi solarnu energiju i čuva prirodu, a uz to zadivljuje svojim jednostavnim stilom, zbog čega je idealno mesto za opuštanje i beg od zagađene i užurbane gradske sredine.

Na australijskom ostrvu Kvinsland nalazi se malo ruralno mesto po imenu Tinbirva u kojem je, sasvim neočekivano, nedavno sagrađena kuća koja dizajnirana po najmodernijim standardima. Naime, reč je o ekološkoj kući koju je osmislila kompanija „Robinson Arhitekts" i koja se izdiže iznad očaravajuće australijske prirode.

Ova rustična kućica, građena u stilu jednostavne i ljupke vikendice, nalazi se, u skladu sa svojom ekološkom prirodom, na rubu guste šume bogate visokim drvećem. Ona je postavljena na jedinstven sistem koji čini mreža od čeličnih ramova i zahvaljujući kojoj je kuća stabilna iako nema temelj. Naime, ovo remek-delo arhitekture nalazi se na strmoj padini, pa čelični ramovi uspevaju da održe na njenom mestu i zaštite je od zemljotresa. Kuća je građena imajući na umu upravo taj problem pa je stabilnost jedna od njenih glavnih karakteristika, ali je najupečatljivija odlika obog objekta, ipak, njegov ekološki karakter.

Kuća u Tinbrivi osmišljena je po principu pasivnog solarnog dizajna, što uključuje i pasivno solarno grejanje, sistem za skupljanje kišnice, kao i solarne panele, koji skupljaju solarnu energiju i pretvaraju se u električnu.

Što se tiče samog prostora, ova kuća nema veće dimenzije, ali je sa svoje tri spavaće sobe, ipak, prostrana. Veliki prozori omogućavaju snažan prodor dnevne svetlosti, kao i osvežavanje soba šumskim povetarcima.

U svakom slučaju, ovakva građevina bi se lako dopala svakom zaljubljeniku u prirodu i osobi koja brine o životnoj sredini, bilo kao dom, bilo kao mesto za povremeni beg od svakodnevne gradske vreve.

Tamara Sorak

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.