Dula - dobra vila porodilja

Mirjana Gnjatić je jedna od prvih dula u Srbiji. Ona veruje u ženu i rađanje i ima veliko iskustvo koje je stekla kroz obuke i rad sa ženama.

Dula (eng. doula) vodi poreklo od grčke reči δούλη (doulē) koja označava "ženu koja služi". Ova tradicija datira iz doba antičke Grčke kada su ženama koje nisu imale bliske rođake da im pomognu pri porođaju, pomagale dule ili žene koje su služile porodicama.

Dule su žene koje su pružale emotivnu i fizičku podršku, snažile i ohrabrivale tokom porođaja, podvezivale pupčanu vrpcu nakon rođenja, brinule oko nege majke i bebe. Mirjana Gnjatić je jedna od prvih dula u Srbiji. Ona veruje u ženu i rađanje i ima veliko iskustvo koje je stekla kroz obuke i rad sa ženama. Majka je dvoje dece (koju je rodila kod kuće bez pomoći medicinskog osoblja), instruktorka joge za trudnice i naš je vodič do sazananja šta znači biti dula.

Njen put započeo je tako što je otputovala na seminar koji je držao Mišel Oden (Michel Odent), zatim je upisala dopisni kurs u Childbirth international (organizacija za obuku dula). Pratila je seminar sa Debrom Pascali Bonaro, predstavnicom DONA International (najuglednijom, najstarijom organizacijom dula u svetu), ženom koja je snimila film Orgasmic Birth (Orgazmički porođaj).

Ko je istinski dula

Dula pruža nemedicinsku, tj. emotivnu i psihofizičku podršku tokom porođaja. Tokom trudnoće ona pruža informacije koje omogućavaju da trudnica dobije potpuni uvid u porođajni tok i opcije koje može da iskoristi, tako da može da se odluči za ono što joj najviše odgovara. To je humana profesija koja podrazumeva da se nekom pruži ljubav, podrška, saosećanje, vera u snagu svake žene da rodi. Porođaj tada postaje divna uspomena na rođenje kako bebe, tako i žene kao majke. Dule su kao dobre vile koje su tu za porodilje i zastupaju je u trenucima kada je u bolovima, skoncentrisana na porođaj i kada su joj više nego ikada potrebni mir, podrška i sigurna ruka osobe koja sprovodi njene želje u pogledu toka porođaja.

"Želim da napomenem da dula nije medicinski radnik, niti služi da zameni babicu ili akušera. Ona poseduje strast za rađanjem i poverenje u ženinu sposobnost da rodi," kaže Mirjana.

"Prisustvo dule na porođaju skraćuje trajanje porođaja, na najmanju meru svodi mogućnost komplikacija, smanjuje potrebu za indukcijom, forcepsom ili vakuumom, kao i stopu carskog reza, majčin zahtev za epiduralnom analgezijom i lekovima za umanjenje bolova, mogućnost pojave postporođajne depresije. Takođe olakšava uspostavljanje dojenja.

Tokom porođaja ona primenjuje tehnike za fizičku udobnost (poput masaže, zauzimanja položaja za rađanje, tehnika relaksacije...) i time omogućava da porođaj bude srećno iskustvo i za majku i za bebu.

Dula prepoznaje faze porođaja i emocionalne potrebe žene tokom rađanja. Dula je satima uz porodilju, zapaža promenu u ženinom načinu na koji se kreće, njenom glasu, pogledu, položajima koje zauzima. Prati njeno stanje svesti i spremna je da odgovori na njene potrebe. Ona je sluša i spremna je da reaguje na njenu želju / sumnju za odlaskom u porodilište. U komunikaciji između majke, partnera i lekara ona je most i podrška porodilji podsećajući je iznova i iznova na njenu sposobnost i snagu da rodi.

Dula od davnina služi porodici, tako da ona nije zamena za partnera. Ona, zapravo, pomaže ocu da se uključi u iskustvo i da shvati koja je njegova uloga. Ona je u službi porodice, a "porođaj je upravo trenutak u kojem se rađaju i majka i otac, trenutak u kome nastaje porodica," kaže Mirjana.

Dula - kroz istoriju do danas

Od davnina postoji tradicija da su žene okružene majkama, sestrama i prijateljicama tokom porođaja, iako su tu prisutni i babice, lekari i ostalo medicinsko osoblje. Žene su oduvek bile podrška ženi jer imaju vrlinu da saosećaju iskustvo rađanja, kao i emotivnu povezanost sa ženom koja treba da donese novi život. Do 19. veka žene, koje su preteče današnje dule, bile su tradicionalne babice, bez treninga ili formalnog medicinskog znanja, ali su svoje veštine i znanja sticale od drugih žena, svojih baka, majki, sestara. Tokom srednjeg veka žene koje su praktikovale ove veštine bile su često proganjane i proglašavane vešticama.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.