Drugačiji pogled na Katmandu

Prestonica Nepala brojne posetioce šarmira dobrotom svojih siromašnih stanovnika bogatih duhom.

Prvi put sam se našao u Nepalu dok sam još bio u Hongkongu. S nevericom na licu polako smo ulazili u mali avion kompanije Nepal Airlines. Na ulazu su nas srdačno pozdravljale tamnopute stjuardese obučene u tradicionalne šarene nepalske haljine. Govorile su: "Namaste! Namaste!" što bi u prevodu značilo: "Pozdravljam vašu uzvišenu dušu". Njihov iskren pogled i smiren izraz lica ulivali su sigurnost.

Kako smo se približavali aerodromu u Katmanduu, ispod nas su se nizale hiljade zgusnutih sitnih svetala koja se nisu uzdizala iznad četvrtog sprata. Izgledalo je kao da smo se nadvili nad gomilu svećica od maslaca jaka, pažljivo poređanih u nekom tibetanskom hramu.

Sleteli smo uveče, po najvećem pljusku. Bilo bi čudno da nije padala kiša jer je između juna i septembra u Nepalu doba monsuna. Ispred aerodromske zgrade nalazilo se nebrojeno taksista i njihovih pomoćnika kojima kiša nije ni najmanje smetala. Ubrzo su nas okružili, počeli da nam skidaju rančeve sa leđa, povlače za rukav i gurkaju prema svojim taksijima. Naravno, završili smo u onom u kojem su se našle naše stvari, a na našim stvarima odjednom se našao i dečačić koji je držao prtljažnik otvoren i čuvao torbe da ne pokisnu ili ispadnu. Ali zato smo mi pokisli. Ispali ipak nismo iako smo jurili po kišnim ulicama, prolazili kroz bare, blato, preko šljunka, kroz uske uličice, mimoilazili se u punoj brzini s drugim taksijima u prolazima gde jedva jedan automobil može da prođe...

Sledećeg jutra dočekala nas je pomalo drugačija slika Katmandua. Sunce je već osušilo sve ulice, uz ivičnjake su se nataložili nanosi zemlje i đubreta od sinoćnjih bujica, psi su se odmarali nasred ulice, deca u školskim uniformama krenula su u školu, a vozači su u kilometarskim kolonama već satima čekali da dođu na red za gorivo.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.