Crvena jaja privlače veru i mir, a zelena jaja donose radost u dom: saznajte šta boja u koju farbate jaja otkriva

Svaka boja jajeta ima jasnu simboliku - razmislite kakvo jaje je potrebno vama u vašoj uskšnjoj korpi!

Dok mnogi farbaju jaja u crvenoj boji ili u lukovini, neko ipak žele uskršnju korpu punu raznobojnih jaja, različitih dezena i šara, piše Lovesensa.

Porodice sa decom najčešće farbaju jaja u različitim bojama kako bi obradovali mališane, ali i kreativne duše svakog Uskrsa žele da naprave jedinstvenu prazničnu dekoraciju.

Bez obzira da li ste za šaranje jaja u različitim bojama ili se pridržavate tradicije, treba da znate da postoji verovanje da svaka boja jaja ima posebno značenje.

Kako da ofarbate jaja za Uskrs u crveno i žuto bez kupovine veštačkih boja: skuvajte ove biljke i dobićete čarobne nijanseKako da ofarbate jaja za Uskrs u crveno i žuto bez kupovine veštačkih boja: skuvajte ove biljke i dobićete čarobne nijanseBez trošenja novca na boje koje sadrže hemikalije - ako skuvate ove namirnice dobićete najlepšu žutu i crvenu boju za farbanje…

Dobro razmislite koja boja će ove godine dominirati na vašoj uskršnjoj trpezi!

Crvena boja

Farbanje jaja za Uskrs jedan je o najstarijih hrišćanskih običaja, a crvena boja ima važnu simboliku. Prema predanju kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, posetila je cara Tiberija i na poklon mu donela korpu jaja. Car je rekao da ne veruje u Hristovo vaskrsenje kao što ne veruje da ova jaja mogu postati crvena. Prema predanju, u tom trenutku dogodilo se čudo i sva jaja su pocrvenela.

Prema staroj legendi, stanovncici Jerusalima smejali su se hrišćanima kada su pripovedali o Hristovom vaskrsenju. Oni u to nisu verovali, pa su uzvikivali da je nemoguće da čovek vaskrsne kao što je nemoguće da kokoške rode crveno jaje. Sledeće godine pred Vaskrs sve kokoške u Jerusalimu rodile su crvena jaja. 

Crvena boja simbol je ponovnog rađanja, poretka prirode, njenog sistema i čoveka u njoj. Takođe, crvena boja je sećanje na krv koju je Isus Hrist prolio na Golgoti kako bi spasao ljude od greha. Prvo ofarbano crveno jaje zove se čuvarkuća, odnosno zaštitnik kuće i porodice.

Crvena jaja možete ukrasiti liščicama i cvetovima. na taj način ispoštovaćete običaj, a istovremeno ćete imati divnu i prirodnu dekoraciju za praznike.

Bela boja

Bela je boja nevinosti, hrabrosti i pobede Boga, odnosno svetla nad tamom.

Ljubičasta boja

Ovo je kraljevska elegantna boja koja ukazuje na prestiž i raskoš. Ali, postoji i verovanje da ljubičasta boja simbolizuje i sećanje na mučenje kroz koje je Isus Hristos prošao da bi sačuvao narod.

Roze boja

Nežna i svetla rze boja simbol je radosti i ljubavi. Roze uskršnja jaja izgledaće prelepo ako ih ukrasite cvećem.

8 zanimljivih ideja za farbanje jaja za Uskrs: deca će najviše biti oduševljena ovim šarama (FOTO)8 zanimljivih ideja za farbanje jaja za Uskrs: deca će najviše biti oduševljena ovim šarama (FOTO)Najlepše dekoracije uskršnjih jaja za mališane - jaja životinje, slatkiši i likovi iz bajke! Zavirite u ukršnji svet mašte...

Zelena boja

Zelena je boja razvoja, nade i života. Ako vam se dopada zelena boja i njena simbolika, ne morate da farbate jaja u zeleno. Možete ukrasiti jaja zelenim liskama, cvetovima ili mahovinom. Sve više ljudi želi duh prirode na prazničnoj trpezi, a ne sumnjamo da bi se porodica i gosti pozitivno iznenadili.

Žuta ili zlatna boja

Kao najlepši zraci Sunca, ova boja predstavlja radost. Vaskrs je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, zato nećete pogrešiti ako ofarbate jaja u ove tople boje.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.