Bubice za sreću: drevna verovanja o insektima i životinjama koji nas štite od zla i donose sreću

Evo koje životinje i insekti nam donose sreću i štite nas od zla...

Cvrčak na ognjištu već je hiljadama godina znak sreće. U Kini i još nekim azijskim zemljama cvrčak je služio kao vrsta alarma - u slučaju provale prestao bi da proizvodi svoj karakterističan zvuk. Smatra se lošom srećom ubiti cvrčka. Indijanci su verovali da nosi sreću, a imitiranje cvrčanja smatralo se uvredljivim.

Bubamara se smatra nosiocem sreće i blagostanja. Veruje se da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema. Bubamara takođe daruje strpljenje, a ako sleti na vas dok ste bolesni, znak je skorog ozdravljenja. Bubamara koja vam sleti na ruku, a zatim odleti znači da će sledeće nedelje biti lepo vreme. Među ostalim insektima koji nose sreću su vilin konjic i skarabej.

Astrološka tema: kakav položaj zvezda garantuje sreću i gde se sreća nalazi u horoskopu...

Vilin konjic nosi promenu, a označava snagu, hrabrost i mir, dok skarabej predstavlja zaštitu od zla, ponovnog rođenja i preobražaja. Veruje se da delfini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizu kopna kad su ih ugledali nakon što su dugo bili na otvorenom moru.

Pomalo neobična životinja za simbol sreće je svinja. Nemci imaju čak i uzrečicu "imati svinju" koja znači da je sreća blizu. Svinje označavaju bogatstvo, strpljenje i iskrenost. Kornjače se smatraju simbolom sreće, a takođe su jedna od četiri svete životinje (zajedno sa zmajem, jednorogom i feniksom).

Kornjače predstavljaju Zemlju i dugovečnost i smatra se da predstavljaju vezu između smrtnog sveta i nebesa. Slonovi predstavljaju mudrost i odanost. Bog Ganeša u indijskoj mitologiji nositelj je sreće, a figurice slonova kraj vrata ili na policama donose sreću i dug život. Među ostalim životinjama koje nose sreću su tigar i žaba.

bubice_za_srecu_drevna_verovanja_o_insektima_i_zivotinjama_koji_nas_stite_od_zla_i_donose_srecu_1

Izvor: B92

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.