RITUALNI PLES SA BALIJA KOJI PRIVLAČI DOBRO: Pogledajte kako izgeda ovaj performans (VIDEO)

Balinežani su izuzetno vezani za svoju tradiciju i nikad ne zaboravlja na ravnotežu dobra i zla koja vlada u svetu.

Bali "Ostrvo Bogova" odiše raznolikom i bogatom tradicijom. Posebno se pozorišna tradicija smatra za jednu od najzanimljivijih na svetu.

Predstavlja sinergiju plesa, pozorišta i tradiocionalne muzike.

Na Baliju se oseća uticaj indijske hindu-budističke kulture, a prisutna je i kineska tradicija. Najstarija ritualna predstava na Baliju nastala je u osmom veku.

Kečak ples je vrlo popularan na Baliju. Predstavlja vrstu muzičke drame, zasnovane na priči iz ,"Ramajane", antičkog hinduističkog epa. Govori o stalnoj borbi između dobra i zla. Ipak Barong i Rangda su najpoznatiji plesovi na Baliju. Ples nam prikazuje sukob između dobrog boga Baronga i zlog Rangde.

Pročitajte još:

Ples života

Moć tango trenutka: kako nam argentinski ples može pomoći da razumemo bolje svet oko nas

Barong je mitski lik životinje-čudovišta, koje podseća na lava. On je simbol dobra. Maska Barong ima velike oči, velike uši i krunu koja je pozlaćena i prekrivena komadićima stakla. Veruje se da kada stavite masku, koja prikazuje glavu Baronga, zli duhovi će zaobilaziti vašu kuću.

Na Baliju svaka maska ima svoju istoriju, posebno one za koje se smatra da imaju magijske moći. Ova mitska figura je preuzeta iz kineskog plesa lava. Rangda je njegov opozit, simbol je zla. Maska Rangde ima za cilj da uplaši ljude sa velikim očima i očnjacima i dugačkim, isplaženim jezikom. Ranga je manifestacija besa i destrukcije. 

Anđelka Janković: Od Balija do Bitefa na krilima ljubavi i igre

Svesni stalne borbe između dobra i zla, Balinežani žive u skladu sa prirodnim zakonima. Ne odustaju pred životnim nedaćama, jer na kraju dobro uvek pobedi zlo, kao što Barong pobeđuje Rangdu. Kako izgleda performans možete pogledati u videu:

Izvor: Lovesensa

Tijana Feldeši

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.