Asimetrična Evropa

Zanimljiva izložba o identitetu Evrope biće otvorena 16. novembra 2012. godine u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu.

Deset kustosa, šezdeset osam umetnika i trideset scenarija oblikuje polaznu tačku transnacionalnog projekta "Evropa (u moći) n" koji se novosadskoj publici 16. novembra 2012. godine predstavlja izložbom "Asimetrična Evropa".

Celokupni projekat "Evropa" nastao je s idejom da se raspravom o Evropi isprovocira naša percepcija, mišljenje i delovanje a glavne "izazivačke" uloge su pripale umetnicima i kustosima koji svojim delima raspravljaju o budućnosti. Barbara Štajner, umetnički direktor projekta Europe, ovako komentariše ideju projekta: "Pitanje šta bi to zajedništvo moglo biti, ukoliko želimo da ono bude nešto više od zbira pojedinaca, kako bismo mogli da govorimo o 'nama' a da ovo mi ne transformišemo u supstancijalni i ekskluzivni identitet."

Izložba "Asimetrična Evropa" koja će biti otvorena u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu bavi se pitanjima simetričnih i asimetričnih kulturalnih / društvenih identiteta u savremenoj Evropi. Pre svega postavlja pitanje "šta je to sada" u evropskom identitetu na graničnim linijama Jugoistočne Evrope i nekadašnje Istočne Evrope u odnosu na druge potencijalne, stvarne i fikcionalne Evrope. Do sada je realizovano trideset izložbi kojima je kustoski tim sa šezdeset osam umetnika prezentovao trideset različitih načina mišljenja o Evropi. Novosadska izložba je realizacija koncepta dr Miška Šuvakovića i u direktnoj je ili posrednoj vezi sa prethodnim izložbama. Program izložbe kao i više detalja o njoj možete pronaći na internet stranici Muzeja savremene umetnosti. Izložba će biti otvorena do 2. decembra 2012. godine.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.