5 načina da postanete ekološki svesna osoba: živećete lepše i kvalitetnije

Meditacija nas uči da postajemo svesni svojih obrazaca, navika i ponašanja, ali nas uči i kako da napravimo otklon od njih, kako bismo mogli da reagujemo i da ih menjamo. Takođe, dragocen poklon meditacije i majndfulnesa jeste spoznaja da smo deo umreženog sistema sa ljudima koji utiču na nas, ali i da smo deo planete.

Ako ste počeli, ili makar razmatrate da počnete da meditirate, to je već znak da ste na Putu. Ta staza na koju ste zakoračili označava vaš put razvoja i rada na sebi. Sada razmislite zašto ste osetili potrebu da krenete na ovo putovanje, zašto odjednom u vama potreba za nečim drugačijim?

Ako pogledate duboko u sebe, shvatićete da je to zato što ste osvestili u kakvoj situaciji se nalazite i da vam je potrebna promena. Do promene, pre svega, mora doći u vama, i upravo vi imate resurse za tu promenu.
Od momenta našeg rođenja mi smo u neprekidnoj interakciji sa planetom, neodvojivi smo deo eko-sistema: deo smo stanovništva koje koristi resurse planete na stotine načina i za stotine svojih najrazličitijih potreba. Uz pomoć majndfulnesa mi zaista možemo doći do dubokog razumevanja da meditacija nije samo potraga za sobom u beskrajnim predelima naše duše, već i precizno pozicioniranje sebe u globalnom koordinatnom sistemu.

Oslobodite se toksičnih emocija i otvorite čakre: evo kako da jačate intuiciju putem jogeOslobodite se toksičnih emocija i otvorite čakre: evo kako da jačate intuiciju putem joge"Morate napustiti mesto prijatnosti i ući u divljinu vlastite intuicije. Ono što ćete otkriti biće predivno. Otkrićete sebe." –…

Potrebno je da zaista razumemo da planetu samo pozajmljujemo od svoje dece. Setite se toga svaki put kada u ruci budete držali plastičnu kesu. Zapitajte se koliko vam je zaista neophodna u tom trenutku.

Ohrabrujem vas da sledeći put kada budete razgledali po prodavnici prvo pogledate sva pakovanja oko sebe. Zatim razmislite da li biste mogli drugačije da konzumirate proizvode oko sebe. Da li postoji drugačiji način da jabuke ili banane spakujete i odnesete do kuće? Već godinama nam nauka ukazuje na to koliko je negativan efekat ljudskog delovanja na planeti, ali ukoliko zaista živimo u trenutku i naučimo da sa pažnjom i savešću posmatramo svoje ponašanje, moći ćemo i da uvedemo promene koje će značiti.

Ekološka inteligencijaEkološka inteligencija„Drvo koje nekima suze radosnice budi, u očima drugih tek je zelen predmet koji preči put. Neki vide prirodu svu u poruzi i…

Ričard Hajnberg (Richard Heinberg), autor i saradnik Instituta Post karbon, ističe koliko je bitno da koristimo obnovljive izvore energije. Ključno je da smo mi ti koji mogu da izaberu da koriste nešto što će doprineti boljitku. Dakle, na nama je da napravimo taj pomak.

Hajnberg takođe ukazuje na to koliko je bitno da ostatke koje ostavljamo iza sebe, pametno rasporedimo. Pametno, jer su naša deca ta koja će te ostatke takođe razgrađivati. Jedno šokatno istraživanje je pokazalo da čak i u našem organizmu ostaje oko 30 odsto plastike. To kako se ponašamo prema svojoj okolini ima direktan uticaj na nas, kao i na naše potomke.

Eko-moda: koje su tkanine zaista ekološki tretirane, koji su to trendovi i u kom pravcu ide "zelena" modna industrijaEko-moda: koje su tkanine zaista ekološki tretirane, koji su to trendovi i u kom pravcu ide "zelena" modna industrijaDok radite na sebi i svom unutrašnjem preobražaju, vodite računa i o svojoj okolini. Svest o svom ekološkom tragu koji oko sebe…

5 majndful saveta za ekološko osvešćivanje:

  1. Svaki dan vežbajte majndfulnes – tako ćete značajno proširiti svoje uvide i shvatanje svog mesta na planeti.
  2. Uz tehnike usmerene pažnje promeniće se i vaša shvatanja o materijalnim potrebama – u kupovinu idite onda kada ste smireni i kada možete racionalno i odgovorno da shvatite zašto su vam neke stvari potrebne. Videćete da mnoge stvari jednostavno nećete kupiti.
  3. Konzumirajte manje, kupujte proizvode koji ne dolaze u plastičnim pakovanjima, ne uzimajte kese u prodavnici, nego koristite platnene cegere.
  4. Na poslu, u domu, gde god možete, pokušajte da reciklirate i pomozite i ljudima oko sebe da shvate koliki efekat ima sve što radimo, ma koliko nam se sitno i beznačajno činilo.
  5. Obavežite se da ćete učiniti najviše što možete da pomognete planeti.

Izvor: Sensa

Sofija Borojević, Master Psihologije (Univerzitet Mastriht)

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.