20 poruka koje šalje boginja Lilit svim ženama: evo gde leži vaša moć boginje

Kada bi Lilit sada bila pored nas, evo šta bi nam ona rekla!

Boginja Lilit predstavlja jednakost, strast, kreativnost, poštenje, hrabrost, pobunu, nezavisnost i žensku moć.

Mnogi je cene, jer je simbol božanske matrijarhalne energije koja odbija da se s njom dominira ili kontroliše.

Lilith i Adam su stvoreni podjednako iz istog komada prašine planete Zemlje, međutim, Adam je verovao da je muška energija bolja od ženske energije - dakle, zapovedio je Lilit da mu služi i ispunjava njegove potrebe i želje.

10 osobina zbog kojih volimo osobe rođene u aprilu: evo zašto su deca aprila neustrašive i romantične duše...

Kada je Adam pokušao seksualno podčiniti Lilit, ona je odbila njegovu ponudu. Odbila je biti pokorna ili koristiti svoje telo kao seksualni dar samo za njegovo zadovoljstvo.

Adamova odlučnost da dominira nad njom, prouzrokovala je njen odlazak iz Edenskog vrta, jer je htela imati slobodu da se izrazi kako želi, piše Elephant journal. Ona je htela da bude ta koja će odlučiti kome će biti dopušten pristup njenoj svetoj ženstvenosti. Donela je odluku da će podeliti ove aspekte sebe samo ako se prema njoj bude odnosilo kao prema ravnopravnoj osobi.

Kada je Lilit napustila Edenski vrt, Adam je kao zamenu na dar dobio Evu - koja je, za razliku od Lilit, bila spremna slušati ga i biti podređena patrijarhatu. Bila je spremna igrati ulogu poslušne supruge.

Po izlasku iz vrta, Lilit je došla na loš glas, ugled joj je bio narušen, jer se neustrašivo usprotivila patrijarhatu, tako da je prikazana kao demon s mračnim osobinama. Međutim, to nije bio pravi prikaz.

Hebrejske legende objašnjavaju kako je bila demonizirana kada je napustila raj, jednostavno zato što je imala hrabrosti da se održi u nenom jezgru snage i što nije dopustila Adamu da je tretira kao manje vrednu.

Lilit je bila borac za jednakost i htela je da žene shvate koliko su moćne kada koriste svoju božansku žensku energiju. Postala je zabrinuta zbog Adamovih planova za Evu pa se sama pretvorila u zavodljivu zmiju, te se vratila u Edenski vrt, gde je Evu namamila da pojede zabranjenu jabuku, koja je bila plod sveg znanja.

Lilit je želela sestrinstvo, a ne osvetu, kako mnogi spisi prikazuju. Lilit se nadala da će Eva, kada pojede voće, steći uvid i jasnoću, pa da će vidjeti Adamov karakter i jasno se zauzeti za sebe. Htela je da Eva postane mudrija i svesnija.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.