12 pravila za srećan život: evo koje savete nam daje profesor kliničke psihologije Jordan Peterson

Kada stojimo uspravno i zabačenih ramena — lučimo veću količinu serotonina, što direktno utiče na našu odlučnost i doslednost pri postizanju naših ciljeva!

Jordan Peterson je kanadski profesor kliničke psihologije na Univerzitetu Toronta. U proteklih godinu dana stekao je ogromnu publiku svojim predavanjima koja su svima dostupna na njegovom jutjub kanalu, kao i svojim gostovanjima na raznim televizijama.

Teme njegovih predavanja su veoma raznolike. S jedne strane, najviše su ga proslavile oštre kritike postmodernizma i političke korektnosti. S druge strane, to su saveti omladini kako da preuzmu odgovornost za svoje živote i kako da se nose s mnogim, sve bržim političkim i kulturološkim promenama. Trenutno važi za najvećeg borca za pravo slobode govora u Kanadi.

Na njegov rad, način razmišljanja i shvatanje sveta najveći uticaj imaju Dostojevski i Karl Jung. Objašnjavajući ljudsko ponašanje, nešto poput Junga, Piterson se koristi mitovima i religijom, smatrajući da se tu nalaze temelji filozofije današnje zapadne kulture.

Kada govori o mladim ljudima 21. veka, Jordan Peterson je donekle iznenađen koliko su osnovne vrednosti uzdrmane, kad je on postao poznat zahvaljujući frazama poput Sredi svoju sobu i Govori istinu.

Preko dvadeset godina takođe radi kao psihoterapeut i iz ogromnog iskustva izvukao je mnoge pouke. Tako je nastala knjiga "12 pravila za život". U knjizi Jordan Peterson govori o vrlo poznatim problemima, ali na jedinstven i ponekad nenamerno duhovit način.

12 pravila za život:

Stoj uspravno i zabaci ramena

Ljudski nervni sistem je izuzetno kompleksan, ali najstariji deo malog mozga deluje slično kao kod daleko starijih organizama, na primer, jastoga. Kod ovih rakova, dominantan položaj u zajednici povezan je sa dominantnim fizičkim položajem tela, a zahvaljujući tome, takve životinje luče više serotonina nego inferiorne jedinke. U ogromnoj većini slučajeva, ovo je potvrđeno i kod ljudi!

Kada stojimo uspravno i zabačenih ramena — lučimo veću količinu serotonina, što direktno utiče na našu odlučnost i doslednost pri postizanju naših ciljeva.

Naravno, poenta nije sasvim jednostavna koliko i pravilo i konkretan primer. Pouka ovog poglavlja je, svakako, dublja. Ako imaš sliku osobe koja želiš da postaneš, ponašaj se kao ta osoba. Radi ono što te čini jačim.

Tretiraj sebe kao da si osoba do koje ti je stalo

Ako neko zna naše mane, greške i gluposti, to smo mi sami. Posledica tog znanja je podsvesno umanjena briga prema sebi. Jordan Peterson kaže u šali da poznaje ljude koji bi brže kupili lek svom psu nego sebi.

Dakle drugo pravilo je obrtanje onog vrlo poznatog čini drugima što želiš sebi. Na poboljšanje sebe ne samo da imamo pravo, već smo i u obavezi, a ona može imati ogroman uticaj, kako na pojedinca, tako i na društvo.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.