10 velikih tajni o narodu Maya: evo kako su čistili dušu i proricali budućnost

Sve što niste znali o narodu Maya - ovo su tajne drevne civilizacije...

Maye nisu nestale

Kao što pad Rima nije značio kraj Rimljana, propadanje velikih metropola Maya, kao što je gvatemalski Tikal, koji je dosegnuo svoj vrhunac u devetom veku ne znači da su autohtoni narodi nestali. Oko 40 odsto od 14 miliona ljudi u Gvatemali su Maye, a južni Meksiko i poluostrvo Yucatán su dom mnogim pretežno mayanskim regijama.

Ne samo da su Maye preživele gotovo pet vekova nakon španskih osvajanja, već se i dalje nastavljaju njihove kulturne tradicije, agrarni način života i slavljenički festivali. U Gvatemali ima više od 20 različitih mayanskih naroda, od kojih svaki ima svoju vlastitu kulturu, stil oblačenja i jezik, a stotine hiljada Maya žive izvan granica.

Maye ne veruju u kraj sveta

Apokaliptični filmovi sugerišu da narod Maya veruje da je kraj 5000-godišnjeg kalendara - 21. decembra 2012. - trenutak na kraju vremena, ali to nije istina. Mnoge Maye slave početak sledećeg 5,125-godišnjeg ciklusa kalendara baš kao što smo mi slavili novi milenijum. Ali ne veruju da je kraj sveta na pomolu.

Oni se pre svega nadaju da će novo doba doneti više svesti, više mira i bolje razumevanje među različitim narodima na planetu.

Drevni narodi Maya razvili su koncept nule

Neverovatan mayanski kalendar oslanja se na nulu kao rezervno mesto. Iako je ideja o nuli verovatno nastala u Babiloniji, nezavisno o tome smislile su je i Maye, verovatno u četvrtom veku. Nula u pisanom jeziku Maya često je bila predstavljena glifom u obliku ljuske. Numerički sistem Maya temelji se na faktorima od 20.

Dakle, mayanski brojevi se sastoje od jedinica 1, 20, 400 i tako dalje. Da bi napisali broj 403, na primer, Maye bi koristile simbol za jednu jedinicu od 400, nula jedinica od 20, i tri jedinice od 1. Na taj je način proizašao pojam nule.

Veći deo sveta Maya ostao je pod zemljom

Glavna nalazišta Maya, poput Palenquea u južnom Meksiku i Chichén Itzá na severu, većinom su iskopana, ali druga su još uvek pod zemljom. Čak i Tikal, najpoznatija ruševina u Gvatemali, ima humke koji skrivaju ono što bi mogli biti veliki hramovi.

Slabije posećeno nalazišta Maya, kao što su prostrani El Mirador i Uaxactún, koji se nalaze severno od Tikala u džungli Petén u Gvatemali, samo su delomično iskopani i uzbudljivo ih je posetiti zbog osećaja da ste otkrili nešto posebno. Belize, također, ima svoj udeo u slabo iskopanim ruševinama, kao što je Altun Ha, samo 30 milja od Belize Cityja. Na ovim mestima možete videti monumentalne piramide.

Maye su volele saune

Drevne Maye uživale su u parnim kamenim saunama. Sauna Maya još uvek je popularna i nudi se posetiocima u hotelima i odmaralištima širom sveta Maya. Drevni gradovi Maya gradili su saune od kamena ili blata, koje su se koristile za zdravlje i duhovno ispunjenje.

Maye su kombinovale vodu sa vatrenim kamenjem kako bi stvorile paru, a ponekad bi u mešavinu dodali i suvo lišće. "Nakon nekog vremena primetićete da se znojite", objavila je volonterka mirovnog korpusa u Gvatemali 2011. godine, "i da se sloj prljavštine, ono što oni nazivaju grasa, odvaja od vaše kože i vašeg uma".

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.