Zašto vas vaš mozak ne čini srećnim

Loša osećanja često su rezultat učenja vrlo glupih učenja. Obratite pažnju na situacije u kojima okupirate sebe jalovim, besnim ili tužnim mislima...

lidija_2013

„Vaš najgori neprijatelj vas ne može povrediti koliko mogu vaše nebranjene misli" - Buda

Dragi prijatelji,

Da li ste ikada išli svojim putem, gledali svoja posla, kada je iznenada i iznebuha vaš mozak odlučio da uradi nešto totalno uznemirujuće? Možda vas je učinio strašno zabrinutim, ili iziritiranim, ili ste osetili neku drugu negativnu i nipošto korisnu emociju?

"Zašto" zapitate se, i zaista zašto - kako to da ovaj mali biološki super-kompjuter koji nosite između vaših ušiju može ponekad da bude takav vragolan?

Pa, deo odgovora je veoma jednostavan. Darvin! U suštini, vaš mozak i vaše emocije su proizvod evolucije. Od kad su ljudi sišli s drveća, i čak i pre toga, svaki od vaših predaka je bio genetski predodređen da preživi i da se reprodukuje. Oni koji nisu opstali i nisu se množili - nisu postali vaši preci.

Dakle, genetski govoreći, vaš mozak je podešen da opstane i reprodukuje se - a ne da bude uravnotežen i srećan.

Sada, ako će pećinski čovek da preživi dnevnu šetnju, bolje mu je da bude ispunjen strahom nego opuštenim mislima dok prolazi pored tigrove pećine! Strah je prijatelj opstanka!

A bol - kad smo već kod korisnih osećanja - samo razmotrite na trenutak ljude koji boluju od retke bolesti koja čini da nemaju osećaj za bol. Ne postoji prirodni sistem koji bi ih sprečio da se upuste u štetna ponašanja i aktivnosti koje nijedna osoba koja oseća bol ne bi nikada pokušala - držanje za vruć šporet, na primer... Nije ni čudo što je mozak tako dobar u proizvodnji bolnih osećanja!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.