Važnost malih odluka

Imajte na umu da svaki vaš izbor i odluka, koliko god mali bili, imaju kumulativni efekat.

Svaki dan pravimo izbore i donosimo odluke. Da nešto uradimo, ili da nešto ne uradimo.

Nekada je reč o sasvim malim, naočigled nebitnim stvarima. O stvarima koje je lako uraditi, još lakše ne uraditi.

Ako danas izaberem da umesto jutarnje rekreacije provedem još pola sata u izležavanju, neće se ništa dramatično desiti. Pošto sam se izležavala neki minut duže, nemam vremena za doručak i uzimam samo kafu, pa šta, neće se ništa dramatično desiti. Kasnim koji minut na posao, kao da je to ne znam šta. I danas ću da odložim započinjanje ovog projekta, i onako još uvek nije rok.

Na poslu nemam vremena da razmišljam o hrani, poješću bilo šta. Kao da će nešto dramatično da se desi. Kad je pre pao mrak, umorna sam i biram da gledam u pokretne slike, mislim stvarno ništa dramatično neće da se desi ako večeras ne pročitam baš ništa. I dok gledam TV, baš mi prija da grickam sve što mi dođe pod ruku, pa to je samo malo čipsa, neki keksić, čokoladica, gutljaj koka kole, pa opet keksić.

Nekako mi kompenzuje umor, održava me budnom i baš mi prija. Kao da će nešto dramatično da se desi. Opet se budim umorna, stvarno ne mogu da idem na sport, bolje još malo da odmorim ... i tako u krug.

Kada bi svaka od navedenih aktivnosti imala momentalne pozitivne ili negativne efekte, mi bi pažljivije birali i odlučivali. Ovako, svakodnevne male odluke i izbori ne deluju nam baš mnogo bitni. I tako je lako upasti u zamku ponovljenih odluka i izbora i kreiranja (loših) navika.

Posle par meseci pravljenja ovakvih izbora, iznenadimo se što smo dobili nekoliko kilograma, što smo bezvoljni i neraspoloženi, što zaostajemo u svakom pogledu.

Imajte na umu da svaki vaš izbor i odluka, koliko god mali bili, imaju kumulativni efekat.

Pravilo kumulativnog efekta važi za sve. Za svaki izbor i odluku u bilo kojoj sferi našeg života.

Kakve izbore i odluke možete napraviti već danas, a da znate da će vam kroz određeno vreme doneti pozitivne efekte?

Stella Karl Ćosić je po obrazovanju ekonomista, sa specijalizacijom za marketing i dugogodišnjim iskustvom u radu s ljudima u brojnim domaćim i regionalnim kompanijama. U Londonu se obučila za Co-Active Couch od strane CTI (Coaches Training Institute) po standardima ICF - Međunarodne Koučing Federacije. Dodatno je završila NLP Practitioner i NLP Master Practitioner, Tran the Trainer obuku, GMP na IEDC Bledskoj školi i Ekonomski fakultet u Beogradu. Pod metaforom "Život je igra", vodi vas u avanturu otkrivanja i istraživanja, s ciljem da svoju pozitivnu energiju i znanja upotrebi za motivaciju i aktivaciju ljudi i podstakne promene.

Više informacija možete dobiti mejlom na adresu stella.cosic@motivtim.org.

Stella Karl Ćosić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.