Umetnost slušanja

Ponekad postoji previše unutrašnjeg dijaloga koji ometa razgovor.

„Umetnost razgovora je umetnost slušanja isto koliko i umetnost shvatanja." - William Hazlitt

Dragi prijatelji,

Da li ste nekada pričali sa nekim i imali utisak da oni zapravo ne čuju ono što govorite? Oni vas slušaju, istina, ali da li vas čuju? Da li su tu? Prisutni?
Pričate sa nekim, i oni odgovaraju na nešto što definitivno niste rekli. Očigledno nisu čuli šta ste zapravo rekli. Oni odgovaraju na nešto što misle da ste rekli, ili na nešto što su mislili da ćete reći - pripremajući odgovor čak pre nego što ste završili sa svojom pričom.

Ili jednostavno, nisu uopšte slušali; samo su se pravili da učestvuju u dijalogu, dok su u stvari bili zauzeti jednosmernom komunikacijom; držanjem propovedi, reklamiranjem ili propagandnim govorom o temi, ili jednostavno pričanjem o sebi, nespretno pokušavajući da to prikriju „parafrazirajući" nešto što niste rekli, i nastavljajući sa „hajde da još malo pričamo o meni" formom.

Ovaj propust jedne strane da čuje šta druga strana govori se očigledno dešava u mnogim različitim situacijama - od poslovnih sastanaka, razgovora između doktora i pacijenta, terapeutskih i prijateljskih razgovora, ljubavnih šaputanja. I svuda je štetan. Mnogi ljudi nisu ni svesni da ovo rade. Za mnoge, ovo je deo standardizovanog ponašanja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.