Strast ka majstorstvu

Kada vam je cilj majstorstvo, ne stajete kada dosegnete vrh - nego nastavljate penjanje!

„Posvetite se celoživotnom učenju. Najveće bogatstvo koje ćete ikada imati je vaš um i ono što u njega stavite" - Brian Tracy

lidija_2013Dragi prijatelji,

Kakva je ovo nedelja bila! Posle Momentum Strategies turneje na Balkanu, ponela smo svoj specijalni NLP brend u Stokholm :-)! I održala radionicu o Emotivnoj Adresi u NLP udruženju u Švedskoj. Kako je bilo zabavno. Još uvek oporavljam od toga! Dok sam predavali na radionici, desila se jedna stvar koja mi je privukla pažnju...

Radionici je, između ostalih, prisustvovao i veliki švedski učitelj iz oblasti mentalnih treninga. Ja sam, kao što možete da pretpostavite, bila jako počastvovana što mi je on jedan od učesnika!

Ono što me je totalno impresioniralo je činjenica da je hvatao beleške! To me uvek oduševi, jer ja nikada ne krećem od kuće bez olovke i papira i duboko verujem da smo svi mi i učenici i učitelji i da učimo sve vreme, konstantno...

Za mene ovo predstavlja čist primer principa da je put ka majstorstvu, put konstantnog učenja. Majstor ne prestaje da uči jednom kada postane majstor. To pokazuje šta je neophodno da bi se postao majstor u bilo čemu: Strast ka putu koji vodi do majstorstva.

Jer upravo je to u pitanju. Put. I to dugačak put.

Možda ste nekada čuli za pravilo „10 hiljada sati" - smišljeno od strane K. Anders Ericsson, verovatno vodećeg stručnjaka o stručnosti! Pravilo kaže da je potrebno 10 hiljada sati posvećene prakse da bi se postalo zaista vešt stručnjak. Ne samo radeći nešto 10 000 sati, pazite - da je tako, svet bi bio prepun stručnjaka - nego 10 000 sati svesne i voljne prakse.

To je vrsta prakse koja zaista poboljšava vaše veštine, zato što obraćate pažnju na povratnu informaciju koju dobijate. I vrsta prakse koja zaista poboljšava vaše veštine, jer je dizajnirana da to uradi. Ne radi se tu mnogo o vašem „talentu", već o činjenici da ste voljni da provedete 10 000 sati unapređujući svoje veštine.

Talenat je najčešće samo početna tačka. I nije pravilo da oni koji su talentovani napreduju brže od onih koji nisu.

Druge kulture su otkrile ovo pravilo davnih dana. Jednom je mladi Amerikanac koji je želeo da postane slikar, pitao svog kineskog učitelja da li je dovoljno talentovan. A učitelj mu je odgovorio da njemu talenat nije bitan, već mu je bilo bitno da li student misli da je spreman da provede ceo svoj život u slikanju.

Ovo nas naravno upućuje ka jednoj od centralnih tajni majstorstva. Ako ćete da provedete ceo život u konstantnom usavršavanju, bolje bi vam bilo da izaberete polje gde uživate u onome što radite - dok se usavršavate. Morate da imate strast. Jer, ovo je pomalo kao zaljubljivanje.

E sada, možda se pitate u kakvoj je ovo vezi sa NLP-om i drugim veštinama za ubrzano učenje. Odgovor je jednostavan. NLP će vam pomoći da vežbate efikasnije i učite brže. Stručnjaci koji koriste NLP jednostavno vremenom postižu veći napredak od drugih. A postoji još jedan bonus ovde: možete da koristite NLP da povećate svoje uživanje u procesu.

Postizanje majstorstva je pomalo kao penjanje na planinu. A stvar sa penjanjem na planinu je naravno - da zaista nema ničega na vrhu. Pa, u stvari ima: sjajan pogled :-)! Manje je gužve i vazduh je čistiji :-)! Ali ukoliko stvarno ne uživate u penjanju i spustanju sa planine, to bi značilo samo mnogo mukotrpnog napora za nekoliko momenata užitka. S druge strane, ako ste u stanju da uživate u usponu, onda postaje zadovoljstvo penjati se uz planinu.

Suštinska razlika je, naravno, da kada vam je cilj majstorstvo, ne stajete kada dosegnete vrh - nego nastavljate penjanje!

Imajući ovo u vidu, pozivam vas da izdvojite vreme i razmislite o par stvari koje stoje na vašoj „uraditi" listi, par stvari koje čekaju da budu usavršene... Zapišite šta ste spremni da uradite da biste ovladali veštinom... Postoje li koraci koje treba da preduzmete... Javite mi, volela bih da čujem kako vam ide!

Kao i uvek, želim vam divnu nedelju i šaljem okeane ljubavi,

Vaš celoživotni učenik i trener,

Lidija

Lidija Markovic Rosati, NLP Trener, Holistic NLP Trener, Hipnoterapeut, Master Neurostrateg, TimeLine terapeut, Life Coach, NLP Coach. Osnivač Holistic NLP centra u Nišu. Živi i radi na relaciji Velika Britanija - Srbija - www.momentum-strategies.com

Izvor: Momentum Strategies 2013

 

 

Lidija Marković Rosati

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.