Samo za pobednike

Svi smo mi tvorci svoje sreće i kako god čudno izgledalo, okolnosti su samo scenografija za našu ličnu igru života.

Juče sam pratila mlađu ćerku na matursku ekskurziju. Rano, hladno jutro nije baš mamilo da se ustane iz kreveta. Ipak prizor koji sam videla na platou vredeo je nespavanja. Toliko mladih, lepih ljudi, toliko divne nasmejane energije, očekivanje i uzbuđenje u vazduhu, čista životna radost. Oni kreću na matursku ekskurziju. Istovremeno lagano i neprimetno kreću u život. Puni su nade i očekivanja, snova, i želja. Maštaju smelo o životu koji je pred njima, veruju u sebe, veruju da je moguće.

Sa istog tog platoa pre nekih 30 godina kretala je i moja škola na matursku eksurziju. I oko nas je blistala ista ta posebna pozitivna energija, prosto je mogla da se napipa koliko je bila jaka. Svi smo imali snove, želje, planove, osmehe na licu.

30 godina kasnije, samo nekolicina je zadržala sjaj, osmeh i životnu radost.

Ostali, kao da su se predali i prepustili. Kao da su dozvolili da im se čamac života otrgne i zaplovi sam kako ga voda nosi. Kao da nemaju nikakvu viziju, želju, strast.

Svi smo mi tvorci svoje sreće i kako god čudno izgledalo, okolnosti su samo scenografija za našu ličnu igru života. Kad mislimo da je moguće i kad mislimo da nije moguće, mi smo u pravu jer sami sebi definišemo mogućnosti ili postavljamo ograničenja.

I još nešto; strast, želja i snovi ne mogu da nestanu, mogu samo se sakriju i prestanu, a dobra vest je da mogu da se prizovu i probude.

Šta je potrebno da raspalite gotovo ugasli žar? Potrebno je da malo pročeprkate, nabacite neko suvo drvce, malo mašete da vazduh procirkuliše i plamen će se ponovo upaliti.

Šta je potrebno da pronađete zagubljenu stvar? Da krenete sa traganjem, da možda usput nešto i sredite, pobacate nepotrebno, složite sve na svoje mesto. Verujte mi, potrebno je malo truda da u svoj život vratite izubljene snove, želje i strasti. Ako niste spremni to da uradite zbog sebe, uradite to zbog njih. Zbog vaše dece, bilo čije dece, zbog deteta u vama.

Jer deca će slediti vaš primer. Vaš dobar primer i vaš loš primer. Neka bude dobar.

To im dugujete, to dugujete sebi. Ako ne znate odakle da krenete, pitajte dete u sebi - šta je moj veliki zaboravljeni san, koja je moja velika strast?

Vi ste predodređeni da budete pobednik. Pobedite sebe!

Stella Karl Ćosić, www.motivtim.org

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.