Budite mirni i slobodni

Hladne glave i smirenog uma, naučićete da pružite odgovor a ne samo reakciju. Životinje reaguju, ljudi odgovaraju.

"Mir dolazi iznutra, nemojte ga tražiti spolja." - Buda

lidija_2013

Dragi prijatelji,

Da li vam se ikada dešava da se nadjete u okruženju koje pogoduje stresu?

Primetite šta vam se dogadja kada pročitate rečenice navedene ispod, koje bi vrlo lako mogle da budu naslovi u medijima ili u brošurama koje vidite po bolnicama, medicinskim centrima, domovima zdravlja, seminarima i tako dalje: "Pobedite stres!" "Izborite se sa stresom!" "Naučite kako da kontrolišete svoj stres!"

Nešto je suštinski pogrešno u ovim rečenicama... Kako sve imaju "pogrešne" formulacije reči, one šalju pogrešne signale vašoj Podsvesti. Kako je moguće da se upustite u ratovanje, borite se, porazite i kontrolišete nešto i da očekujete bolje rezultate? Nije li opšte poznato da što se više borimo protiv nečega, to nešto se više vraća i proganja nas?

Tu je takodje još jedan uznemirujući koncept. Koncept "stresora"! Stresori su definisani kao deo sredine koji uzrokuju stres u ljudskom organizmu. To je kao kada doktor u Molijerovoj drami "Imaginarni invalid" objašnjava da opijum čini ljude pospanima jer sadrži uspavljujući princip. Drugim rečima, to je besmisleno! Reći da sredina UZROKUJE nešto u ljudskom organizmu, umesto razumeti da ljudski organizam ODGOVARA na to nešto je kao primenjivati logiku mrtvih fizičkih sistema na svet živih.

Dakle, kako bi bilo da promenimo način na koji pričamo i razmišljamo o stresu? Kako bi bilo da se fokusiramo na sada i ovde?! Jer življenje u sada i ovde će se u krajnjoj instanci pobrinuti za stresne situacije, nasuprot borbi i ratovanju protiv njih, gde je fokus usmeren ka pripremi za ‘borbu' :-).

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.