Nyepi praznik: svetkovanje tišine na Baliju

Nyepi - hinduistički praznik, potpuno jedinstven u svetu, poznat je kao "Dan tišine" i obeležava balinežansku Novu Godinu. Praznuje se kroz tišinu, meditaciju i post.

Pre nego što nastupi "tišina", najvažniji običaji zvani "Melasti" sprovode se tokom tri dana neposredno pred početak praznika. Reke hodočasnika polaze u kilometarske šetnje iz svih hramova širom Balija prenoseći svoje nasleđe sve do balinežanskih obala gde se uz more sprovode sveobuhvatne ceremonije pročišćenja. Ovo je najbolje vreme da ovekovečite fantastične balinežanske svetkovine u pokretu, kroz mnoštvo suncobrana, zastavica i figurina koje pružaju kulturološki spektakl.

Sam Nyepi traje od 6 ujutru i završava sledećeg dana u 6 ujutru. Kada kažem dan tišine bukvalno se to porazumeva. Nyepi je dan posvećen pogledu u samog sebe, tako da je zabranjena svaka distrakcija i aktivnost. Strogo je zabranjen izlazak na ulice tog dana, struja se ne koristi, ne pali se svetlo, kuva dimom, sluša muzika ili tv (čak i da hoćete nema TV signala na celom ostrvu), nema putovanja, aerodrom je zatvoren - čak je i vazdušni prostor iznad Balija zatvoren tako da avionima nije ni dozvoljeno da preleću ostrvo. To je ta "Tišina"...

A zašto? Po Hindu verovanju u ovih 24 sata se smenjuju dobri i zli duhovi, pa da dobre duhove ne bi oterali/uplašili bukom a kako bi zlim duhovima privukli pažnju. Noć pre Nyepi svaka zajednica paradira sa ogoh-ogoh - velikim papirnim nakazama koje reprezentuju zle duhove (evil spirits) koje zatim pale - što simbolizuje čišćenje zajednice od zlih duhova za celu narednu godinu.

Tih 24 sata je potpuno čarobno. Zamislite celo ostrvo, sve Balinežane koji se mole, meditraju - zamislite tu energiju ostrva... u potpunoj tišini na hiljadu kilometara... samo se priroda čuje. A noću - nebo ispunjeno sa milijardu zvezda.
Apsolutno je jedinstveno doživeti i proživeti sve u vezi sa ovim predivnim praznikom.

Gledajući kroz prizmu religije i filozofije, Nyepi, Dan Tišine je zamišljen tako da postane dan samospoznaje i samopomoći pri donošenju odluka povezanih sa moralnim vrednostima, kao što su: čovečnost, ljubav, strpljenje, dobrota, koje treba negovati i sačuvati zauvek.

Nyepi Life Coaching Bali Retreat održava se od 10. do 18. marta 2018. godine.

Za sve informacije pogledajte sajt www.ivanasahami.com, ili kontaktirajte putem mejla lifecoaching@ivanasahami.com.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.