Ponovno upoznavanje erotike

Ljudska bića su jedini primati kod kojih seksualna želja i funkcija nisu nužno povezane isključivo sa reproduktivnim ciklusom. Klitoris je organ čija je jedina funkcija da pruži seksualno zadovoljstvo.

"Kada govorim o erotici, govorim o potvrđivanju životne snage žena; o osnaživanju te kreativne energije čiju mudrost i korist tek sada ponovo prihvatamo u našem jeziku, našoj istoriji, našim plesovima, našoj ljubavi, našem poslu, našim životima." Audre Lorde

Naša kultura povezuje seksualnost sa genitalijama, mada je za izražavanje seksualnosti potrebno mnogo više od toga. Ljudska bića su jedini primati kod kojih seksualna želja i funkcija nisu nužno povezane isključivo sa reproduktivnim ciklusom. Seksualnost želje uključuje davanje i primanje seksualnog zadovoljstva podjednako kao i razmnožavanje. Zapravo, klitoris je organ čija je jedina funkcija da pruži seksualno zadovoljstvo.

Ženino iskustvo seksualnosti ne određuju genitalije, niti je ono ograničeno isključivo na spoljašnje genitalije išta više nego što mušku seksualnost određuje isključivo penis. Zapravo, postoji veliki broj zapisa koji otkrivaju da žene sa povredama kičmene moždine koje su oduzete od struka nadole, i dalje mogu da doživljavaju orgazam. To se događa zato što mozak signale o seksualnoj reakciji prima i drugim putevima, a ne isključivo preko kičmene moždine. Dr Gina Ogden, poznati seksolog, otkrila je da neke žene mogu da dožive orgazam samo razmišljajući o nečemu što ih erotski stimuliše.

Seksualnost je organska, normalna, fizička i emocionalna funkcija u ljudskom životu. Ženina vagina prirodno se vlaži svakih 15 minuta tokom ciklusa sna, dok muškarci dobijaju erekciju. Tokom seksualnog uzbuđenja klitoris postaje dobro prokrvljen i izuzetno osetljiv, vagina se izdužuje, a njena unutrašnja trećina naglo povećava podižući matericu i grlić materice. Ako se polni odnos odvija nakon što je žena potpuno seksualno uzbuđena, ta promena oblika vagine pomaže da spermatozoidi dođu do grlića materice, čime se omogućuje začeće.

Neke žene osećaju bol tokom polnog odnosa ako se penetracija dogodi pre nego što je nivo seksualnog uzbuđenja dovoljno visok da podigne i pomeri matericu i njen grlić. U tom slučaju može se dogoditi da se zbog ponavljanja prodirućih pokreta povrede jajnici, što je bolno. To se obično ne događa ako par odvoji dovoljno vremena da se žena potpuno seksualno uzbudi pre penetracije.

Tokom seksualnog uzbuđenja, vlažnost u vagini nastaje iz više izvora. Žlezde (Bartolinove i Skeneove) na mestu gde se spajaju stidnica i otvor vagine (introitus) luče tečnost. I zidovi vagine tokom seksualne stimulacije proizvode tečnost, koja se zove transudat. Neke žene osećaju navalu tečnosti u vagini tokom orgazma koji se naziva ženskim ejakulatom. Ženski ejakulat zapravo čine različite tečnosti iz različitih delova urogenitalnog sistema, uključujući i žensku "prostatu". U tantra jogi, drevnoj istočnjačkoj praksi koja objedinjuje seksualnost i duhovnost, ta tečnost naziva se amrita ili božanski nektar.

"Mnoge moje pacijentkinje pogrešno misle da je ta ženska ejakulacija zapravo lučenje mokraće tokom orgazma, ali ta tečnost nije mokraća iako delimično prolazi kroz mokraćni kanal. To lučenje tečnosti čija količina može biti veća od jedne šoljice, a koje se može dogoditi i više puta tokom vođenja ljubavi, jeste normalno i deo je seksualne reakcije žene", kaže dr Christiane Nortrup u svojoj knjizi "Žensko telo, ženska mudrost".

Caroline i Charles Muir, par koji je popularizovao od starih vremena poznatu vezu između seksualnosti i duhovnosti, kažu da ovaj nektar često nastaje kada se, obično nežnim vođenjem ljubavi, aktivira područje duboko unutar vagine koje se naziva "sveta tačka", mada direktna stimulacija te tačke nije neophodna za nastanak te tečnosti. Lučenje amrite može se desiti i bez orgazma, kao kad je žena "izgubi" u smehu, radosti ili ljubavi.

U tom slučaju žena ne gubi – ona zapravo postaje energija radosti ili ljubavi, i upravo suprotno od gubitka, upija esenciju tih ekstatičnih osećanja. Svaka žena može da iskusi izlivanje tog božanskog nektara, ali samo ako nauči da se potpuno preda dubokoj sreći koja može, ali ne mora da bude seksualna.

Muirovi nas uče da je "sveta tačka", koja se nalazi duboko u vagini i dobro je skrivena, često mesto gde žene čuvaju svu povređenost i intimni bol u vezi sa seksualnošću. Kod mnogih žena, seksualna stimulacija te tačke iznosi na površinu sav skriveni bol i neprijatna sećanja. Žena i njen partner koji to razume polako će voditi ljubav i biti istrajni, što će izlečiti taj bol na svim nivoima. Takvo izlečenje može ženi da otkrije radost kakvu nikada pre nije doživela.

Telesna mudrost

Bez obzira na to kada žena počne ponovo da prihvata i istražuje svoju seksualnost, dobro je znati da je ženska seksualnost, po svojoj prirodi, celovito čulno iskustvo koje uključuje celo telo, a ne samo genitalije. Ženina seksualnost može da uključuje fizički genitalni kontakt sa nekim, ali i ne mora. Ženi nije potreban partner ni značajna veza sa drugom osobom da bi bila u kontaktu sa svojom seksualnošću. Možda joj neće biti potreban ni orgazam ni fizički dodir.

Telesna mudrost svake žene određuje šta je za nju seksualno dobro. U današnjem društvu porast zavisnosti od seksa i veza, nedostatak samopouzdanja i strah od napuštanja, deluju kao prepreka ženinoj sposobnosti da čuje mudrost svog tela i njegove poruke. Ponekad ono što žena želi u seksu može da bude veoma daleko od onoga što naša kultura smatra normalnim za žene i čak sličnije onome što se smatra normalim za muškarca.

Funkcije naših seksualnih organa i naše seksualne reakcije najvećim delom određuje način na koji je naša kultura uslovila odnos prema seksualnosti. Da bismo shvatili seksualno reagovanje i delovanje organa koji su u njega uključeni, moramo da razumemo i ženino kulturološko nasleđe. U ovom društvu seksualnost je čvrsto povezana sa slikom koju imamo o sebi i sa samopouzdanjem. Postoji izreka koja kaže: "Muškarci i žene nikad neće biti jednaki sve dok žena ne bude imala ćelavu glavu i stomak, a još uvek se bude smatralo da dobro izgleda".

Žene su odgajane tako da misle da zaslužuju da uživaju u seksu samo ako odlično izgledaju ili imaju određenu težinu. I ne samo to, žene se uče da su ženska seksualnost i rađanje dece dve različite stvari, iako jedno vodi ka drugom. Ima razloga za verovanje da su u drevnim predpatrijarhalnim vremenima žene znale kako da na prirodan način kontrolišu plodnost i razumele važnost seksualnog zadovoljstva kao prirodnog dela ljudskog iskustva.

Mnogi parovi koji koriste metode prirodnog planiranja potomstva razvijaju izoštreni osećaj za plodnost i seksualne cikluse svog partnera. Ne samo što im taj metod služi za planiranje ili izbegavanje začeća onda kad to žele već i često otkrivaju da se njihova prisnost i seksualno zadovoljstvo takođe povećavaju.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

29/09/2012 Kalima
Drage, hvala Vam na ovom zaista inspirativnom tekstu. Drago mi je da se neko na ovaj način bavi ženskom seksualnošću. PS Kad sam počela da čitam, imala sam utisak da je autorka Ksena Drakulić. Jedino od nje sam mogla još čuti ovakvo tumačenje naše seksualnosti. Puno pozdrava, Radica